A túlzott pénznyomástól óv az amerikai mágnás

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaságot a mélyebb recessziótól végső soron megóvó szövetségi dollárkibocsátás hosszabb távon ugyanolyan veszélyes lehet, mint maga a pénzügyi válság volt - figyelmeztetett a szerdai The New York Timesban megjelent véleménycikkében Warren Buffett üzletember.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó legendás befektető szerint a központi bankrendszer, a Fed, valamint a Bush- és az Obama-kormány gazdasági vezetői szerencsére kellő bölcsességet, bátorságot és határozottságot tanúsítottak tavaly ősszel, amikor a pénzügyi rendszer az összeomlás küszöbére került.

Hibákat is követtek el, nem is történhetett ez másként, hiszen az amerikai gazdaság megdönthetetlennek hitt tartóoszlopai remegtek meg. A végső összeomlást azonban sikerült elkerülni; a helyzet megoldásában lényegi szerepe volt a szövetségi pénznyomásnak.

Az Egyesült Államok gazdasága már kijutott a sürgősségi rendelőből és úgy tűnik, megkezdte a lassú felépülést. A hatalmas dózisú monetáris segélyinjekció mellékhatásaival, amelyek még hosszú ideik rejtettek maradnak, azonban már most foglalkozni kell - szögezte le írásában. Mint hozzátette, ugyanolyan baljós fenyegetést jelentenek ugyanis, mint maga a pénzügyi krízis volt.

Buffett megállapította, hogy a képtelenül nagy államháztartási hiánnyal - amely ebben a pénzügyi évben a GDP 13 százalékára, mintegy 1,8 billió dollárra fog rúgni - az Egyesült Államok járatlan terepre került. Rámutatott, hogy ekkora mértékű deficitet csak további pénznyomással tud fedezni a kormány, számításai szerint Washingtonnak legjobb esetben is legalább 900 milliárd dollárt kell részben ily módon előteremtenie.

A kongresszus tagjai tisztában vannak azzal, hogy az állami kiadások jelentős visszafogása vagy az adóemelés veszélyezteti újraválasztásukat, ezért marad az infláció. A gazdasági válságban való politikai életben maradás ezen útjáról a neves közgazdász, John Maynard Keynes azt írta: az infláció folyamatában a kormányok titokban és észrevétlenül elkobozhatják polgáraik vagyonának egy részét.

Buffett szerint az Egyesült Államok továbbra is a világ messze legvirágzóbb gazdasága marad, amelynek adósságkezelő képessége növekedni fog, ahogy ez eddig is történt. A befektető azonban figyelmeztetett: a gazdaság talpra állása után a kongresszus mindenképpen véget kell, hogy vessen az adósság-GDP arány növekedésének. Az üzletember szerint ahogy az üvegházhatást okozó gázok ellenőrizetlen kibocsátása valószínűleg a jéghegyek elolvadásához vezet, a zöldhasú ellenőrizetlen kibocsátása bizonyosan az amerikai valuta vásárlóerejének romlását idézi elő; a dollár sorsa szerinte a kongresszus kezében van.