Vágólapra másolva!
A gazdasági szereplők kilátásai augusztusban is javultak, a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke negyedik hónapja emelkedik, már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket, de összességében továbbra is pesszimista vélekedést tükröz, különösen a lakosság körében.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérése szerint a konjunktúraindex augusztusban mínusz 32,4 pontra nőtt a júliusi mínusz 35,2 pontról. Az üzleti bizalmi index értéke mínusz 22,8 pontra emelkedett mínusz 25,4-ről, míg a fogyasztói bizalmi indexé 3,3 százalékponttal mínusz 59,8 pontra nőtt.

Az üzleti szférán belül minden vizsgált ágazat várakozásai kedvezőbbé váltak. Az ipari bizalmi index augusztusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, s e mutató értéke már szignifikánsan magasabb a tavaly novemberinél.

Az ipar mellett javultak a mutatók a termelés, az építőipar, a kereskedelmi bizalom, illetve a szolgáltatói bizalom terén is, ezek közül az építőiparban volt a legkisebb a javulás és még mindig annak kapcsán a legpesszimistábbak a jóslatok. Szintén kedvezőtlen a vélemény az inflációról, aminek a többség a megugrását várja.

Az se kecsegtet sok jóval, hogy a magyar gazdaság kilátásainak megítélése bár minden ágazatban és a fogyasztók körében is egyértelműen javult, a válaszolók bő harmada mégis további romlásra számít.