Előrébb léptek a belgák az Opel-versenyben

Vágólapra másolva!
Elfogadhatónak tartaná a német kormány, ha az Opel az eddig favorizált kandai-osztrák Magna autóipari beszállító helyett a belga RHJ pénzügyi befektetőhöz kerülne - írta szerdán a Bild című német lap.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Kormánykörökből származó értesülésekre hivatkozva a Bild azt írta, hogy a jelenlegi tulajdonos amerikai General Motors (GM), a berlini kabinet és az Opel-ügyben érdekelt német tartományok képviselőinek keddi megbeszélésén a kormány első alkalommal jelezte, hogy már azt is hajlandó lenne elfogadni, hogy a belga pénzügyi társasághoz kerüljön az autógyár. Ennek feltétele, hogy az RHJ ne egyedül vegye át az Opelt, hanem egy szakmai partnerrel, egy nemzetközi autóipari céggel közösen lásson hozzá a vállalat átalakításához.

A kormány mostanáig az autóipari beszállító Magna és partnere, az orosz Sberbank tervét támogatta, míg a GM a másik vevőjelölt, a pénzügyi befektető RHJ felé húzott. Akármilyen megoldás is születik, kell az Opel-vagyont kezelő társaság áldása, amelyben fele-fele arányban foglalnak helyet a jelenlegi anyavállalat és a német kormány képviselői.

A keddi tárgyalási forduló konkrét eredmény nélkül zárult, az Opel jövője így továbbra is bizonytalan. Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: a GM "a befektetői megoldásban érdekelt". A miniszter azokra a hírekre reagált, amelyek szerint a GM mégis inkább megtartaná az Opelt és a hozzá tartozó brit Vauxhallt.

A GM, a német kormány, és a németországi Opel-gyáraknak otthont adó tartományok hónapok óta keresnek új befektetőt az Adam Opel GmbH-nak. Zu Guttenberg szerint meglehet, hogy csak a szeptember végi parlamenti választások után jutnak megállapodásra az érdekeltek.

Az Opel üzemi tanácsának számításai szerint a kiválasztási folyamat mostanáig 1,1 milliárd dollárt emésztett fel.