Válsághíradó: lejtőre került a forint, esés a tőzsdéken, új kézben a Skype

Vágólapra másolva!
Kedden veszített értékéből a forint, és a budapesti részvénytőzsdén is az eladók voltak fölényben. A magyar feldolgozóiparból rossz adatok érkeztek, míg az Ecostat felmérése szerint enyhül a válság. Egy keddi bejelentés szerint új gazdára talált az internetes telefonszogáltatást nyújtó Skype, a francia és a német kormány pedig határt szabna a bankárfizetéseknek.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank az értékpapírok júliusi kibocsátási statisztikáját ismerteti, a Központi Statisztikai Hivatal pedig a részletes júniusi külkereskedelmi statisztikát publikálja.

Az előzetes adatok júniusban a kivitel értéke 1428, a behozatalé 1273 milliárd forintra rúgott, euróban számolva a kivitel 21, a behozatal 29 százalékkal csökkent éves szinten. A külkereskedelmi mérleg júniusban így 155 milliárd forint - 549 millió euró - többletet mutatott, ami az egyenleg 148 milliárd forintos - 518 millió eurós - javulását jelenti az előző év júniusához képest.

Külföldön elsőként Ausztrália hallat majd magáról, az illetékes hivatal a legfrisebb GDP-adatokat hozz nyilvánosságra. Szintén a GDP lesz a közzéppontban Európában is, délelőtt ugyanis megjelenik az eurózóna második negyedéves gazdasági teljesítményéről szóló statisztika.

Az Egyesült Államokban az úgynevezett ADP-jelentés lát napvilágot, amely megmutatja, mennyi állás jött létre, illetve szűnt meg a magánszektorban, ebből pedig következtetni lehet a munkaerőpiac és gazdaság helyzetére. Magyar idő szerint szerdán este a Fed kerül sorra, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a legutóbbi kamatdöntésről szóló jegyzőkönyvet fogja ismertetni.

Esés a piacokon

Kedden egész nap gyengült a magyar deviza, az euró jegyzése kora este áttörte a 275 forintos határt, éjfél előtt már 276 forint felett járt a kurzus, majd szerdán reggel, a pesti devizapiac nyitása után erősödni kezdett a magyar pénz árfolyama, ismét 275 alatt kereskedtek a forinttal.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 194,85 pontos, 1 százalékos csökkenéssel, 19 195,09 ponton zárt kedden.

Számottevő veszteséggel zártak kedden a New York-i értéktőzsde vezető indexei.

Rossz a helyzet a munkaerőpiacon

Az idén és jövőre még több tízezer állás szűnhet meg az EU pénzügyi szolgáltatási szektorában.

Az eurozóna munkanélküliségi rátája a várakozásoknak megfelelően emelkedett júliusban, 1999 májusa óta a legmagasabb szintre

Németországban a vártnál jobban, 0,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban az előző hónaphoz képest.

Makroadatok itthonról, gyarapodó tőzsdei forgalom

Augusztusban csökkent a feldolgozóipar helyzetét tükröző beszerzési menedzserindex értéke.

Az Ecostat legfrissebb felmérése szerint javult a magyar gazdaság helyzete, a vállalatok mellett a lakosság is bizakodóbb lett.

Jelentősen, júliushoz képest több mint 300 milliárd forinttal gyarapodott a Budapesti Értéktőzsde forgalma augusztusban.

Szeptember első napján lépett hatályba az a kormányrendelet, amely fogyasztóvédelmi hatóságként jelöli ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét

Új gazdára talált a Skype

A New York Times kedden arról adott hírt, hogy az eBay várhatóan magánbefektetők csoportjának adja el az internetes telefonszogáltatást nyújtó Skype-ot. Délután megérkezette a bejelentés, hogy a Skype a Silver Lake Partners vezette befektetői csoporthoz került 1,9 milliárd dollárért.

Hatszáz embert foglalkoztató, folyadékkristályos kijelzőket gyártó üzem felépítését tervezik a szentgotthárdi ipari parkban.

Korlátozná egy német-francia közös javaslat a bankárok és a brókerek juttatásait.