Oszkó: Még 400 milliárdot kell húzni jövőre

Vágólapra másolva!
Jövőre a 2009-ben vártnál 400 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a költségvetés, így ekkora további megtakarításra van szükség - ismertette Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szerint a szokásosnál nagyobb tartalékkal számolnak, főleg a kamatbizonytalanság miatt.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A központi költségvetésből érhető el mintegy 200 milliárd forint megtakarítás, a többi az önkormányzatok és a közösségi közlekedés működésének átalakításából származhat. Az önkormányzatok az eddiginél nagyobb gazdálkodási szabadságot élveznek, csökkennek feladataik, és a kizárólag hazai finanszírozású fejlesztéseket szüneteltetik.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hirtelen és jelentős mértékű gazdasági visszaesés után a gazdaságpolitikának köszönhetően gyors kilábalásra számít a kormány Magyarországon; a jövő évi költségvetés már előkészíti a gazdaság növekedési pályára állítását.

A tervek szerint a kabinet jövő héten fogadja el a 2010-es büdzsét és pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek. Ebben jelentősebb tartalékot képez a kormány a jövő évi költségvetésben a világgazdaság bizonytalansága miatt - mondta Oszkó.

Legalább 50-60 milliárdot szánnak az általános tartalékra, a kamatpálya bizonytalansága miatt kamatkockázati tartalékra 30-50 milliárdot, míg a stabilitási tartalék 60-80 milliárdot tehet ki a 2010-es büdzsében - mondta.