Kelet-Európa lassabban lábalhat ki a recesszióból

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Jelentős többsége kerültek azok a szakértők, akik szerint már az idén megkezdődhet a fellendülés a világgazdaságban, de Kelet-Európa lassabban lábalhat ki a recesszióból.

Csütörtökön az EKB elnöke és az OECD is úgy nyilatkozott, hogy már közel gazdasági recesszió vége, amit egyes makroadatok is alátámaszthatnak. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke rámutatott: a gazdaság stabilizációjának jelei mutatkoznak az eurózónában a korábbi erőteljes visszaesés után, és az eurózóna gazdasága fokozatos fellendülés előtt áll. Az EKB elnöke mindezt az után mondta, hogy csütörtöki kamatdöntő ülésén továbbra is egy százalékon hagyta a bank az eurózóna irányadó kamatát. Trichet szerint a stabilizáció jelei már az eurózónán kívül is megmutatkoznak, így akár globális szinten is véget érhet a gazdasági válság miatti visszaesés.

Az optimizmust támaszthatja alá az is, hogy az euróövezetben a fellendülés küszöbére érkezett augusztusban a szolgáltató szektor a Markit kutatóintézet felmérése szerint, valamint a harminc legfejlettebb ipari országot tömörítő OECD is úgy véli: a vártnál hamarabb elindulhat a világgazdasági fellendülés, bár annak üteme várhatóan szerény lesz.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki jelentése szerint Japánban és az euróövezetben a recesszió enyhébb lesz az idén, mint ahogy azt a szervezet júniusban prognosztizálta, de az Egyesült Államok gazdasági kilátása stabil, így továbbra is az ország hazai össztermékének (GDP) 2,8 százalékos csökkenésével számol a szervezet.

Csütörtökön az optimizmus a Budapesti Értéktőzsdére is hatott: a BUX 2,57 százalékkal 18.821,29 pontra emelkedett zárásra, és a forint ismét erősödni tudott, a szerdai 276,19 forintos euróárfolyamról a 274,28-as szintig.