Horrorév jön az autóiparban - üzleti lapszemle

Vágólapra másolva!
Aggódnak a német lapok az ottani roncsprémium megszüntetése miatt. Amerikában és Franciaországban a Madoff-botrány újabb fejleményei és az Európai Központi Bank ma várható kamatdöntése a vezető téma - üzleti lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az ünneplést a másnaposság követi: a roncsprémium leállása után - szakértők szerint drámai visszaesés várható az autóiparban. Ezt a német Spiegel Online írja, miután az ottani roncsprémium-kassza szerdán kiürült. Csődök tömkelege - a német autóipari cégek 30-50 százaléka küzd fizetőképességi problémákkal a hírek szerint -, és akár 90 ezer munkahely megszűnése a tét, és a következő év még nem ígér javulást. A lap által megszólaltatott szakértő szerint ugyanis csak 2013-ban várható fellendülés az ágazatban.

A szintén német Handelsblatt a roncsprémium megszűnése miatt nem ennyire borúlátó, de ez a lap is szakértőket idéz, akik szerint a válságnak még nincs vége.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szerint az Európai Központi Bank arra készül, hogy rekord mélységben tartsa az alapkamatot, hogy fellendítse a gazdaságot. Az EKB eszerint nem siet azzal, hogy a rendkívüli gazdaságélénkítő intézkedéseket visszavonja. A francia La Tribune ugyanerre számít.

A New York Times arról ír: kiderült, miként úszta meg éveken, évtizedeken át Bernard Madoff, a gazdaságtörténet egyik legnagyobb csalója, hogy pilótajátéka lebukjon. A francia La Tribune pedig ehhez hozzáteszi: az USA tőzsdefelügyelete maga is elismeri hibáit, amelyek Madoff 65 milliárdos károkozásához vezettek.

Rekord bírsággal sújtották a hatóságok az amerikai gyógyszergyárat, a Pfizert - írja az amerikai CNN. A cégnek 2,3 milliárd dollárt kell fizetnie, amiért illegálisan próbálta olyan gyógyszereit értékesíteni, amelyek egészségügyi kockázatokat jelentettek a betegek számára.

A brit Financial Times szerint az angol-amerikai olajmulti, a BP hatalmas olajmezőt fedezett fel a Mexikói-öbölben. A készleteket 3 milliárd hordóra becsülik a szakértők, ebből 500 millió termelhető ki a ma ismert módszerekkel.

A francia Les Echos azt írja, hogy a krízis ellenére az amerikai kormány által támogatott nagybankok elképesztő mennyiségű pénzt osztottak szét felsővezetőik között az elmúlt három évben. A 20 legnagyobb - állami segélyt kapó bank - öt legmagasabb szintű menedzsere összesen 3,2 milliárd dollárral lett gazdagabb a válság idején.