Már 26 éves rekordon az amerikai állástalanság

Vágólapra másolva!
Immár 26 éves rekordszintű mértékre ugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A 9,7 százalékos állástalanság vegyes képet fest a gazdaságról.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma (magánszektor és állami szektor, úgynevezett NFP) augusztusban 216 ezerrel csökkent az USA-ban, a valamivel nagyobb 225 ezerről szóló várakozásokhoz képest - kommentálja az adatot Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Az adat a múlt havi forgatókönyvnek megfelelő, igaz más arányokban, de akkor szintén egy rosszabb magánszektor elbocsátásai mutató ADP adatsort egy jobb NFP követett, ugyanakkor most a csak minimálisan lett jobb az utóbbi. Ami viszont negatív volt pont ezzel kapcsolatosan, hogy az elmúlt havi NFP-t 247 ezerrről, 276 ezerre módosították és ez már árnyalja a múlt havi, az akkori adat után kialakult, eufória jogosságát is.

Viszont sokkal rosszabb, hogy az amerikai munkanélküliség augusztusban - 1983 óta nem látott magasságokba - 9,7 százalékra növekedett, a 9,5 százalékos várakozásokhoz képest, valamint a júliusi 9,4 százalékhoz képest. Az amerikai gazdaság húzóereje, a fogyasztás tehát az elkövetkezendő időkben is nyomott maradhat, ha az embereknek az állásuk elvesztése miatt kell aggódniuk.

Az adat alátámasztja azon érveléseket, hogy még nincs itt az ideje a fiskális és monetáris ösztönzők leépítésének, tehát egyelőre még csak tervezni lehet a kilábalási stratégiákat. És tudva levő, hogy a jelenlegi pénzpiaci rali pedig alapvetően likviditás alapú. Így érdekes módon az a helyzet áll elő, hogy ugyan eléggé negatívak a mai adatok, de ezek pont a likviditási csapok elzárását késleltetik.

Furcsa módon a rossz adatok által kiváltott eladói nyomást mérsékli (akár ellensúlyozza), hogy általuk hosszabb ideig fog működni a pénzpumpa, tehát lehet a rossz adat nem is annyira rossz most a tőzsdéknek, amik a reálgazdaság valós teljesítményétől jelentős mértékben eltérő helyzetet árazhatnak.

Természetesen a piaci szereplők nagyon jól tudják és be is árazták a piacok, ennek tudható be, hogy a vártnál kisebb piaci reakciót tapasztalhatunk közvetlen az adatok után. A nyugat-európai tőzsdéken azért némi eladói nyomást érzékeltünk, 1 százalék feletti pluszok 0,5-1 százalék közé tértek vissza.

A Wall Street határidős indexei viszont továbbra is jócskán pluszban járnak. A főbb devizapárokban, az euró/dollár és euró/jenben láthattunk némi ugrándozást, de egyik kereszt sem indult el egyik irányba sem határozottan az adat előtti szintekről. A forint mérsékelt rövid távú gyengülést könyvelhetett el, de mostanra újra 274 alá tértek vissza a jegyzések az euróval szemben.