Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége megállapodott a kormánnyal abban, hogy a hitelcsomag fel nem használt részét a következő évre, az eredeti felhasználási határidő utanra is át lehessen vinni. Az IMF csaknem egy hetet tárgyalt Magyarországon, azzal, hogy felmérje a magyar költségvetés és a pénzügyi szektor aktuális helyzetét.
Vágólapra másolva!

Bejöttek a magyar fél elképzelései, az eredeti, 2010 márciusi határidő helyett hat hónappal később, októberig hívhatja le Magyarország az IMF-EU-Világbank készenléti hitelének fel nem használt részleteit. A hitelkeretet biztosító nemzetközi szervezetek jóvá hagyták a magyar fél kérését - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet az IMF képviselőivel együtt tartott.

Szakértői vélemények szerint nagyon valószínű volt, hogy sikerül tető alá hozni a megállapodást az IMF-hitelkeret igénybevételének lehetőségéről a jövő márciusi eredeti határidőn túli meghosszabbításáról is. Magyarország ugyanis előreláthatólag nem veszi igénybe a rendelkezésére álló teljes összeget. Erre utalt Varga Mihály Fidesz-alelnök is, amikor jelezte, hogy az IMF-delegáció elmondta, arra készülnek, hogy a készenléti hitel felhasználásának határidejét jövő áprilisról szeptemberre változtatják.

Első ízben nem módosított az IMF a makroprognózisokon

Így akár még a következő kormánynak is maradhat lehetősége a megmaradt összegek lehívására. A Fidesz egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy amennyiben kormányra kerül a jövő évi válsztások után, tervezi-e lehívni az esetlegesen fennmaradó részleteket - kommentált az [origo]-nak Domokos László, aki részt vett a közös sajtótájékoztató előtti, a Pénzügyminiszter részvételével tartott hétfői ötpárti megbeszélésen.

Tizenegy hónapja kapta Magyarország az IMF-Világbank-EU-hitelkeretet, azóta ez a harmadik felülvizsgálat, amelyet negyedévente tartanak, ám ez az első alkalom, hogy nem kell módosítani a makroszámokon. Idén ugyanis az év eleji első felülvizsgálatkor 2,6-ról 2,9 százalékra változtatták a költségvetés GDP-arányos hiánycélját, a második felülvizsgálat májusban volt, akkor 6,7 százalékos recesszióról volt szó, ezért tovább növelték a hiánycélt, 3,9 százalékra.

Most, a harmadik felülvizsgálat során a makroszámokhoz nem nyúltak hozzá, tehát ugyanúgy a GDP 6,7 százalékos esését várják, mint májusban. Jövőre 0,9 százalékos esést várnak a GDP-ben. A deficitcél idén maradt 3,9 százalék, jövőre pedig 3,8 százalék.

Rossz pályán a gazdaság

A szocialista párti országgyűlési képviselő, Kékesi Tibor egyetért az IMF hitelek esetleges határidőn túli lehívásával, azonban kikötötte, hogy ez csak egy többpárti egyetértés után lehetséges. A határidő megnyújtásának az lenne a célja, hogy a többletforrást nyújtó - fel nem használt - részletek a következő ciklusban is rendelkezésre álljanak.

Az öt párt már hétfőn egyeztetett a pénzügyminiszterrel, az MSZP-s politikus azonban nem közölt részleteket az [origo]-val. A megállapodást követően az IMF igazgatóságához is el lehet juttatni a módosítási kérelmet, amely a határidő kitolását eredményezheti. Kékesi egyetértett a pénzügyminiszterrel abban is, hogy Magyarországnak nincs szüksége újabb hitelcsomagra.

Magyarország a vártnál kedvezőbb finanszírozási helyzetben van jelen pillanatban - hangzott el a pénzügyminisztériumi tájékoztatón. Ezért a következő negyedévben csak 55 millió eurót fogunk lehívni a hitelkeretből. Ez az eddigi 11 hónap alatti 14-15 milliárdos lehíváshoz képest elenyésző összeg. A fennmaradó pénzt, ami valamivel több mint 3 milliárd euró, 800 millió eurós csomagokban lehet lehívni negyedévente, így négy negyedévet kapott még határidőként Magyarország. Az IMF, az EU és a Világbank közös hitelkeretéből a Világbank és az EU részéből még további 1-1 milliárd euró áll Budapest rendelkezésére - ha le akarja hívni ezeket az összegeket is.

Az ellenzék az átgondolt tervezést hiányolja

A Fidesz értékelése szerint a magyar kormány totális alkalmatlansága miatt az ország helyzete továbbra is súlyos. Jelentős kockázatot hordoz az államháztartás bevételi oldala, mert a munkanélküliség jövőre is növekszik, és ez kevesebb adó- és járulékbevételt eredményez, valamint a fogyasztás csökkenése miatt kevesebb áfát és jövedéki adót - derül ki a párt közleményéből. A foglakoztatás csökkenése a kiadási oldalon viszont többletterhet jelent, például az álláskeresési támogatás megnövekedett igénye miatt.

A lakosság kétharmadát foglalkoztató hazai vállalkozásoknak továbbra sem hiteleznek az IMF-forrással megsegített bankok. A fiataldemokraták - IMF-fel egyetértve - aggodalmukat fejezik ki, hogy az átgondolt szakmai tervezés hiánya miatt a további megszorítások nem érik el a céljukat: az államháztartási hiány csökkentését, vagyis teljesen hiábavalóak lesznek. Az nem segít, ha a PM-ben nyomják az enter-gombot - utalt Domokos László a kormányzat olyan intézkedéseire, mint a maradványtartás, vagy a kincstárnoki rendszer.

Morsink dícsér

Az IMF megfelelőnek ítéli az MNB eddigi kamatpolitikáját és továbbra is óvatos monetáris politikát javasol - ismertette James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A jövő évi költségvetésről azt mondta: az megfelelő garanciákat tartalmaz a kockázatok kezelésére.

"Túl optimistán látja a valutaalap Magyarország helyzetét" - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a napokban, azután, hogy pártja találkozott a szervezet küldöttségével Budapesten. Varga Mihály az MTI szerint közölte: az IMF és a Fidesz másként látja Magyarország kilátásait. Az IMF úgy látja, hogy Magyarország már túl van a gazdasági válság nehezén, addig a Fidesz értékelése szerint az ország helyzete súlyos. A hitel segített az államcsőd elkerülésében, de az ország rossz gazdasági pályán van, ezt a munkanélküliségi mutatók, a gazdasági visszaesés mértéke és a gazdaságban lassan kialakuló inflációs feszültség is jelzi - mondta.

Chikán: Kifelé jól teljesít a kabinet

Varga szavaival nagyjából egybecseng az, amit az Orbán-kormány első gazdasági minisztere, Chikán Attila mondott az [origo]-nak. Chikán, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanis az IMF-hitel felvétele 2008 végén az adott körülmények között - a válság legsúlyosabb pillanataiban, amikor Magyarország finanszírozása került veszélybe - helyes és szükséges volt. Amit azóta a Bajnai-kormány tett, az viszont nem elég, megfelelt ugyan a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak, kifelé tehát jól teljesített a kabinet, az más kérdés, hogy a hazai problémák gyökereihez nem jutott el ez a kormány, e problémák megoldására egyébként deklaráltan sem vállalkozott a kabinet.

A tárgyalásokon szó volt a jövő évi költségvetésről, amely szerdán kerül a kormány elé, és megállapodtak abban az IMF-esekkel, hogy ez alkalmas a jövő évi 3,8 százalékos hiányterv teljesítésére. "Bizonytalan a gazdasági környezet, emiatt fel kell készülni a kockázatokra" - mondta Oszkó. Ennek értelmében a kiadásokat azon a szinten kell tartani, amit megígértek - derült ki a szavaiból.

A szükséges strukturális reformokhoz sokkal erősebb háttérre van ugyanis szükség a volt gazdasági miniszter szerint. Ugyanakkor azt Chikán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az IMF-hitel kiváltása piaci forrásokkal két dolgon múlik. Egyrészt Magyarországon, hogy stabilan tudjuk-e tartani a helyzetünket, másrészt pedig a nemzetközi piacokon, hogy hajlandóak-e az IMF-nél olcsóbban és kedvezőbb feltételek mellett hitelezni nekünk.

A magyar pénzügyminiszter abban bízik, hogy a hazai kötvénykibocsátás elég az idei költségvetési hiány finanszírozásához, és akár még a nemzetközi piacokra való kilépést is megpróbálhatja Magyarország. (Júliusban ez sikerült is, hiszen ekkor a válság óta először, hazánk egymilliárd eurót gyűjtött eurókötvény kibocsátásával.) A Fidesz szerint az IMF-hitelt csak az államadósság kezelésére érdemes használni, mivel az ország ma csak annál drágábban tud pénzhez jutni más forrásokból.