Bajnai: Nehéz szeretni jövő évi büdzsét

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetést nehéz lesz szeretni, de érteni lehet - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP politikai évadnyitóján szombaton Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint a 2010-es büdzsé nem a szív, hanem a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel. Azt mondta, hogy a költségvetés csak a válsággal szemben kérlelhetetlen, a nehéz helyzeten lévők iránt - amennyire az ország helyzete engedi - szolidáris.

Bajnai Gordon leszögezte: a válságkezelő program, a válságkezelő költségvetés szigorú betartása kell ahhoz, hogy a válság után Magyarország újból Kelet-Közép-Európa élmezőnyébe kerüljön.

Még törékeny a bizalom

A kormányzás eredményei közül a forint erősödését emelte ki, mint mondta, ebben az ország iránt visszatérő bizalom tükröződik, amelyet visszaszereztek, de még törékeny. "Elég egy rossz mozdulat, átgondolatlan tett, félreérthető mondat", és újra elveszíthetjük a bizalmat, de még mélyebbre esünk vissza, mint ahonnan indultunk - tette hozzá.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy Magyarországra tavasszal óriási veszély leselkedett, gazdasági összeomlás, össztársadalmi katasztrófa fenyegetett, amelyet a válságkezelés eredményeként a mai napig sikerült elkerülni. A veszély még nem hárult még el, nem vagyunk még túl rajta, ha lefékeződik a program vagy visszafordul, valósággá válhat a katasztrófa - szögezte le a kormányfő, aki szerint ezt minden politikusnak számba kell vennie akkor, amikor a jövő évi költségvetésben a vágyakat is számon akarja kérni.

"Rossz úton jár, aki a felelős, szigorú kormányzást hazafiatlannak, az ígérgetős politikát pedig nemzetinek próbálja beállítani. Ez pontosan fordítva van" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Pénz, paripa, fegyver"

Bajnai Gordon a jövő évi büdzsé legnagyobb érdemének nevezte, hogy a válság közepén is lehetőséget ad az adócsökkentésre, amely növekedést alapozza meg. 2010-ben több pénzt fordítanak az Úzta munkához programra és a közbiztonság megerősítésére. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: az állam mindenkit megvéd, a kormány rendet tesz az országban. A rendőrség minden erkölcsi megbecsülést, "pénzt, paripát, fegyvert" megkap jövőre, "Magyarország harcmodort vált a bűnnel szemben" - fogalmazott a kormányfő.

Kiért arra is, hogy ha a jelenlegi szigorú tartalommal fogadja majd el a parlament a költségvetést, akkor jövőre lesz lehetőség a távfő áfájának kedvezményes kulcsba kerülésére. A bankokról szólva leszögezte: úgy kell szabályozni a működésüket, hogy az emberek kiszolgáltatottsága, a bankok erőfölénye kisebb legyen, az ügyfelek nagyobb védelmet, több információt, nagyobb garanciát, méltányosabb árazást kapjanak.

Fidesz-reakció

Egyetlen döntést kellett volna ma bejelentenie Bajnai Gordonnak a szocialisták tanácskozásán: a pénteken benyújtott hazug, felelőtlen és rendkívül veszélyes költségvetés azonnali visszavonását - reagált a miniszterelnök szavaira Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A büdzsétervezet nemcsak a következő egy évre, hanem a jövőre is veszélyt jelent. Elfogadása teljes pénzügyi összeomlást hozhat, következménye az lesz, hogy leáll az egészségügyi rendszer, az önkormányzatok pedig országszerte működésképtelenné válnak - fogalmaz a Fidesz közleménye, amelyben a párt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a költségvetés tervezetét.