Vágólapra másolva!
A várt 60 pont helyett csak 57,7 pontra javult a ZEW kutatóintézet német gazdaság helyzetéről tanúskodó indexe. Wolfgang Franz, a kutatóintézet igazgatója az új adatokat értékelve elmondta, hogy lassan fog magára találni a német gazdaság.
Vágólapra másolva!

A mannheimi ZEW kutatóintézet várakozásokat mutató hangulatindexe 57,7 pontra javult szeptemberben. Ez ugyan meghaladja az augusztusi 56,1 pontos eredményt, de elmarad 60 pontos előrejelzésektől.

Egy hónappal korábban, júliusról augusztusra az index a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 16,6 ponttal erősödött. A mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász megkérdezése alapján számolt index alakulása azt mutatja, hogy a német gazdaság meghatározó szereplői szerint továbbra is javulnak az üzleti kilátások, de a válságból való felgyógyulás hosszan elhúzódó folyamat lesz - mondta Wolfgang Franz, a kutatóintézet igazgatója értékelve a legfrissebb elemzést.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy a ZEW indexei a tapasztalatok alapján igen pontosan jelzik előre a konjunkturális változásokat, de inkább a fordulópontokat mutatják, a változás mértékéről viszont keveset árulnak el. Az utóbbi két hónap javuló tendenciájából ezért nemigen lehet következtetni arra, hogy a mostani negyedévben mennyivel bővülhet a német gazdaság, amely az idei második negyedévben maga mögött hagyta a recessziót.