Béremelés miatt késhet az ukrán IMF-pénz

Vágólapra másolva!
A felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra vette vissza Ukrajna rendkívül gyenge, mélyen spekulatív szuverén adóskockázati besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a politikai ciklus hatással van a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti egyezmény végrehajtására, és a következő IMF-folyósítás valószínűleg késni fog. Az IMF az ukrán minimálbér emelése miatt aggódik.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője alig néhány hónapja, július végén javította a leminősítést valószínűsítő negatívról a köztes stabil fokozat kihagyásával pozitívra az ukrán adósbesorolás kilátását, amelyet most stabilra módosított vissza. Az S&P február vége óta "CCC plusz" szintű, rendkívül nagy befektetői kockázatra figyelmeztető osztályzatot tart érvényben Ukrajna hosszú futamú devizakötelezettségeire.

Egész Európában ez a legrosszabb szuverén devizaadós-osztályzat. Ukrajna jelenleg hét fokozatnyira van a még éppen befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB mínusz" alapszinttől.

Az IMF vezetője "igen aggasztónak" nevezte, hogy az ukrán elnök pénteken aláírta a minimálbérek emeléséről szóló döntést. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a minimálbérek több mint 20 százalékos emelése - a jövő év végéig - további 10 milliárd dollár kiadást jelent a komoly pénzügyi-gazdasági válságba került országnak.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója azt mondta: az elnöki döntés után nagyon nehéz lesz sikeresen befejezni a készenléti hitel újabb részletének folyósításáról folyó tárgyalásokat. Október közepétől tárgyal Kijevben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely ajánlatot tesz arra, hogy folyósítsák-e Ukrajnának a tavaly jóváhagyott készenléti hitel újabb részletét.

Az IMF tavaly novemberben 16,4 milliárd dolláros, az EU pedig 1,7 milliárd dolláros készenléti hitelt hagyott jóvá Ukrajnának. Az ukrán parlament október elején döntött a minimálbér emelésről. A kormány ellenezte a jóváhagyást.