Vágólapra másolva!
A kockázatos befektetési konstrukciók árai "túl sokat és túl gyorsan" emelkedtek az utóbbi időszakban a makrogazdasági alapmutatókhoz mérve, és újabb buborék kialakulása fenyeget - írta hétfői cikkében Nouriel Roubini.
Vágólapra másolva!

A New York-i Egyetem világszerte ismert gazdaságtan-professzora, aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot, a hétfői Financial Timesban közölt levezetésében azt írta: a mostani buborék egyik fontos tényezője a gyenge dollár. A dollár a hozamelőnyre játszó befektetések vezető finanszírozó valutájává vált, miután a Federal Reserve - az amerikai jegybank - várhatóan még sokáig a jelenlegi szinten (0-0,25 százalékos célsávban) tartja irányadó kamatcélját.

A befektetők, akik rövid - vagyis gyengülésre játszó - pozíciókat vesznek fel a dollárra és magasabb hozamú befektetési eszközöket vásárolnak, ehhez még csak nem is zéró kamatra vesznek fel hitelt dollárban számolva, hanem igencsak negatív - éves szintre vetítve akár mínusz 10-20 százalékos - kamatra, tekintettel arra, hogy a gyengülő dollár masszív tőkenyereséget eredményez a short dollárpozíciókon - áll Roubini elemzésében.

A professzor szerint a Fed zérókamat-politikája, valamint a kvantitatív enyhítés és a hosszú futamú adósságpapírok ezzel járó masszív vásárlása látszólag biztonságossá teszi a világot - legalábbis most - a hatalmas mértékű hozamelőny-kereskedéshez és az adósságból táplált globális árfolyambuborékhoz.

A hozamelőny-játék azonban addig fog tartani, amíg a dollár egy bizonyos ponton nem stabilizálódik. Amint ez megtörténik, a dollárhitel-költség hirtelen zéró lesz az addigi erősen negatív helyett, és a dollár árfolyammozgásában bekövetkező fordulat kockázatai sok befektetőt a short pozíciók fedezésére fognak késztetni. Emellett ha az amerikai gazdasági növekedés a vártnál nagyobb lesz, a piacon kialakulhat az a várakozás, hogy Fed inkább előbb, semmint utóbb elkezdi a monetáris szigorítást.

Roubini szerint lehet, hogy mindez egy ideig várat magára, mivel a könnyű pénz és a bőséges likviditás valameddig még magasabbra hajthatja az árfolyamokat. A Fed és más gazdaságpolitikai döntéshozók azonban a jelek szerint nincsenek tudatában az általuk teremtett "buborékszörnynek", és minél tovább tart ez a vakság, annál nagyobb lesz a piaci esés - áll a közgazdász elemzésében.