Továbbra is laza kamatpolitikát várnak a Fedtől

Vágólapra másolva!
Várhatóan alacsonyan tartja a kamatszintet az Egyesült Államok jegybankjaként funkcionáló Fed a szerdai ülésén. A gazdaságban egyre több a jel, ami a szigorítás felé lökheti a döntéshozókat, viszont a fellendülés törékenynek látszik, ezért a Fed kitarthat az "olcsó pénz" politikája mellett.
Vágólapra másolva!

Tavaly december óta minimális szinten van a Fed alapkamata, amivel az Államok első számú bankjának az a célja, hogy olcsó juttasson pénzt a gazdaságba, annak felpörgetése céljából. Akkor úgy fogalmaztak, hogy ez az időszak huzamosabb ideig is eltarthat, de egyre több az olyan elemző, akik a szigorítás mellett állnak, még ha a többség szerint az még korai lenne is.

Az elemzők nagy része arra számít, hogy a Fed elismeri a növekedés jeleit, de továbbra is óvatos hangszínnel fognak fogalmazni. Az elsődleges behatás, ami befolyásolhatja a bank döntését, hogy az USA gazdasága éves összehasonlításban a harmadik negyedévben 3,5 százalékos növekedést produkált, messze felülmúlva a várakozásokat. Ezen belül az ipar teljesítménye 3,5 éve nem látott mértékre nőtt a múlt hónapban.

A makrogazdaság teljesítménye mellett a vállalati szektorból is kedvező hírek érkeztek. A kiterjedt értékesítési és beszállítói hálózata miatt jelentős Ford autógyár például 1,3 milliárd dollár nyereséget jelentett a várt veszteség helyett. Warren Buffet, az egyik leghíresebb amerikai milliárdos befektető cége pedig a legnagyobb vasútvállalatot vásárolja meg a tengerentúlon.

Az óvatosságra azonban több jel is utal, amit az elmúlt hetekben ejtettek el jegybanki hivatalnokok. Szerintük a fellendülés lassú lesz, ezért további támogatásra lehet szükség. A munkanélküliséget például 10 százalék fölé várják mielőtt az elkezdene csökkenni. A fogyasztási szint is mérséklődik. A bankszektor továbbra sem állt talpra, a veszteségek és a szűk hitelezés nyomás alatt tartja a pénzintézeteket - írja a Reuters.