Magára hagynák a németek a GM-et

Vágólapra másolva!
Erősen kétségessé vált, hogy kaphat-e a német kormánytól állami segítséget a General Motors: a gazdasági miniszter szerint alapvetően a GM-nek kell forrást találnia az Opel átszervezésére. A bejelentés válasz arra, hogy a GM az Opel megtartása mellett döntött.
Vágólapra másolva!

A General Motorsnak saját magának kell finanszíroznia az Opel átszervezését - közölte a német gazdasági miniszter az amerikai autógyártó óriáscég vezetőivel.

Németország korábban 4,5 milliárd eurós segítséget ígért az Opelnak - mindenekelőtt a németországi munkahelyek megmentésére gondolva -, ha a GM eladja a márkát a kanadai Magna és az orosz Szberbank alkotta konzorciumnak.

A múlt héten azonban a GM több hónapos tárgyalássorozat után váratlanul bejelentette, a javuló gazdasági környezetben mégsem értékesíti az Opelt. A döntést csalódottan fogadta a német kormány és az Opel-szakszervezetek.

A GM vezetői akkor jelezték, ők is igényt tartanának az állami segélyre, az illetékes miniszter, Rainer Brüderle azonban most jelezte, "alapvetően" a General Motorsnak kell előteremtenie a pénzt az átszervezésre - idézte a minisztert a BBC.

A GM tavaly majdnem 31 milliárd dolláros veszteséget szenvedett, idén az amerikai állami segítség ellenére egy ideig csődvédelemre kényszerült, szeptemberben azonban arról számolt be, hogy két éve először növekedtek az eladásai.