Kétszázmilliós hitelt ad a Világbank Szerbiának

Vágólapra másolva!
A Világbank 200 millió dollár (134,5 millió euró) értékben hagyott jóvá hitelt Szerbia számára. A szerb kormányfő-helyettes tájékoztatása szerint az összeget az államháztartási hiány fedezésére fordítják.
Vágólapra másolva!

A hitel az egyik első eredménye a Nemzetközi Valutaalappal kötött 2,9 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás sikeres revíziójának. A világbanki hitel mellett Szerbia az EU-tól is vár egy rövid időn belül folyósítandó, 200 millió eurós makrofinanciális segélyt.

November elején sikeresen zárultak Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek belgrádi tárgyalásai arról, hogy a balkáni ország igénybe veheti-e a részére biztosított készenléti hitel újabb részletét. Az IMF januárban 400 millió eurós hitelkeretet adott Szerbiának, majd ezt májusban 2,9 milliárd euróra növelte. A rendelkezésre tartott pénzből Belgrád eddig 788 millió eurót hívott le, hogy növelje a Szerb Nemzeti Bank valutatartalékait, s az összeget még nem költötte el.

Ahhoz, hogy az egyezség megszülessen, Szerbiának vállalnia kellett több megszorító intézkedést. Az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium jövőre is fennmarad, és elindítanak egy átfogó nyugdíjreformot, amely 2020-ban fejti ki teljes hatását. A költségvetési takarékoskodás fenntartásával az állami kiadásokat tovább mérséklik: míg ezek tavaly a GDP 44,5 százalékát tették ki, a jövő évi büdzsé szerint ez az arány 41,4 százalékra csökken. Mint Diana Dragutinovic pénzügyminiszter elmondta, a következő pénzügyi évben 105 milliárd dináros, vagyis a GDP mintegy 4 százalékát kitevő államháztartási hiánnyal számolnak.

Mladjan Dinkic gazdasági miniszter és az IMF-delegációt vezető Albert Ja:ger szerint a megállapodást elősegítette az, hogy a szerbiai GDP csökkenése az idén az IMF által előre jelzett 4,5 százalék helyett várhatóan csak 3 százalék lesz. A szerb miniszter ehhez hozzátette, hogy a jövő évre - a nagy infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően - már 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.