Késhet a román IMF-hitel

Vágólapra másolva!
Ha Románia késik egy hiteles költségvetési terv elfogadásával, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított hitel harmadik részletének megadása valóban átcsúszhat a jövő évre, és elképzelhető, hogy az csak márciusban, a negyedik részlettel egyidejűleg lesz lehívható - mondta csütörtökön Bukarestben Tonny Lybek, a nemzetközi pénzintézet romániai és bulgáriai képviselője.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő a Mediafax hírügynökségnek leszögezte: a jövő évi költségvetés elfogadásának időpontjától függ, hogy lesz-e halasztás ebben az ügyben. Jelezte: az IMF helyzetértékelő küldöttsége legközelebb januárban vagy február elején érkezik Romániába, hogy megvizsgálja a negyedik részlet megadásának feltételeit.

Románia két évre szóló megállapodást kötött az IMF-fel egy 12,95 milliárd eurós készenléti hitelről, amely kiegészül az Európai Unió, a Világbank és az EBRD által biztosított további összegekkel, így összesen 19,95 milliárd euró áll az ország rendelkezésére. Május elején meg is érkezett az első részlet, amely teljes egészében a román jegybank (BNR) valutatartalékait gyarapította. A szeptemberben befolyt második részletnek már csak a felét irányították a BNR tartalékaihoz, a többi része az államkincstár - ugyancsak a jegybanknál lévő - folyószámlájára került.

Az IMF már korábban is jelezte: a harmadik részlet idei lehívásának az a feltétele, hogy a parlament december 10-ig fogadja el a jövő évre szóló költségvetést. Csakhogy az ország most a kormányválság és az elnökválasztási kampány kellős közepén van, az új kormány megalakulására nincs kilátás a vasárnap kezdődő, kétfordulós államfőválasztás december 6-ra várható eredménye előtt. Miután korábban a szociáldemokraták kiléptek Emil Boc kormányából, magukra hagyva a kabinetben a demokratákat, bizalmatlansági szavazat révén meg is buktatták a kabinetet.

Mivel azonban eddig még nem sikerült új kormány alakítani, Boc kisebbségben lévő végrehajtó testülete a helyén maradt, de csak ügyvezetőként, azaz korlátozott hatáskörrel viszi az ország napi ügyeit. Az alkotmány értelmében nincs joga költségvetési tervet előterjeszteni. A parlament ezért a múlt héten módosította a kormány működését szabályozó jogszabályt, lehetővé téve, hogy ez az ügyvezető kormány is előállhasson a büdzsé tervezetével. Kérdés, hogy az elnökválasztások lázában jut-e idő és figyelem a nemzetközi pénzintézet által szabott határidő betartásához.

Romániának mindenesetre rendkívül nagy szüksége van nemcsak az IMF-től lehívandó 1,5 milliárd euróra, hanem az Európai Bizottság által rendelkezésére bocsátott alapokból felhasználandó további 1 milliárd euróra is. Ha az év végéig nem folyik be ez a 2,5 milliárd eurós összeg, az ország nem lesz képes finanszírozni a költségvetési deficitet, a bérek és nyugdíjak egy részének a kifizetése is veszélybe kerülhet. Ez utóbbi elkerülésére belföldi, sokkal drágább hitelekhez kellene folyamodnia.