Vágólapra másolva!
Hét hónap óta először romlott a magyar gazdasági hangulat: a GKI indexe mínusz 27,5-re esett az októberi 26,8 pontról. Az ok az, hogy a munkanélküliség alakulását egyre kedvezőtlenül látja a piac.
Vágólapra másolva!

Romlott Magyarországon mind az üzleti bizalom (-18,4 pontról -18,9 pontra), mind a fogyasztói hangulat (-50,8-ról -51,9-re). "Az emberek munkanélküliségtől való félelme egyre nő" - írja a Bloomberg a GKI közleményére hivatkozva. "A szolgáltatásokon kívül minden területen - még ha kis mértékben is - hanyatlott a munkáltatók felvételi igénye."

Az indexek az áprilisi mélypont óta emelkedtek, ennek a trendnek vetett véget a novemberi adat. A javulást a szigorú költségvetési politikán kívül az hozta, hogy a legnagyobb magyar exportpiac, Németország növekedésnek tudott indulni.

A jövőre vonatkozó előrejelzés szerint a vállalatok alacsonyabb kibocsátást terveznek, viszont az exportban némi fejlődést várnak. A kereskedők várakozásai romlottak, míg az építőiparban már második hónapja stagnálás tapasztalható.