Vágólapra másolva!
Megerősítette korábbi, gyorsuló gazdaságnövekedésről szóló jelentését a német statisztikai hivatal. Az Ifo gazdaságkutató pedig javuló német gazdasági hangulatról számolt be. Ezek alapján a magyar számára kulcsfontosságú német gazdaság kilábalni látszik.
Vágólapra másolva!

Némileg gyorsult a német gazdasági növekedés a harmadik negyedévben, főleg az exportnak, valamint az eszközgyártásba és építőiparba való beruházásnak köszönhetően. Az adatot német szövetségi statisztikai hivatal közölte, megerősítve korábbi becslését.

A német gazdaság a másodikról a harmadik negyedévre 0,7 százalékkal bővült. Ha az egy évvel korábbi adathoz hasonlítjuk az eredményt, úgy 4,8 százalékos visszaesést tapasztalunk. Az export 4,9 százalékkal bővült negyedéves összevetésben, tehát ez volt a GDP húzója az építőipar és az eszközgyártás mellett.

A vártnál jobban nőtt az Ifo német gazdaságkutató hangulatindexe, ami alátámasztja a német kilábalást. Mind a jelen helyzet értékelésében, mind a következő fél év kilátásaiban javult a német cégek hangulata.

A gyáripar szektorában egyértelmű a javulás. A jelen helyzetet kevésbé rossznak ítélik meg, míg a kilátásokban egyértelmű az optimizmus, főleg az exportra termelő cégeknél. A nagy- és kiskereskedők némileg pesszimistábbak, de apró javulás itt is tapasztalható.

Az építőiparban a beruházások ellenére az októberivel azonos helyzetértékelést adtak a cégek, de a kilátásokban romlást mutatott ki a kutatócég.