Vágólapra másolva!
Többségben vannak szerdán napvilágot látott amerikai adatok között a bizakodásra okot adók. Meglepően kevesen folyamodtak munkanélküli segélyért, továbbá a vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyi kiadások és a jövedelmek, valamint az újlakás-értékesítés is kellemes meglepetéssel szolgált - a tartós fogyasztási cikkek megrendelései ugyanakkor visszaestek, és a fogyasztó hangulat is romlott.
Vágólapra másolva!

A vártnál nagyobb mértékben csökkent, és ezzel tavaly szeptembere óta a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A november 21-én zárult héten 466 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, ami 35 ezer fős csökkenés az előző heti 501 ezerhez képest - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán. A szakértők azzal számoltak, hogy 10 ezerrel csökken a szám.

A lakossági kiadás októberben 0,7 százalékkal nőtt a szeptemberi 0,6 százalékos csökkenés után, az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán ismertetett adatai szerint. A szakértők szerényebb, 0,6 százalékos lakossági kiadásbővülésre számítottak.

A személyi jövedelmek 0,2 százalékkal nőttek, miközben az elemzők 0,1 százalékos növekedést várták.

A fenti két adat alapján a szakértők az amerikai gazdaság várható alakulására következtetnek. A mostaniak arra utalnak, hogy a magas munkanélküliség ellenére élénkült a lakosság vásárlási hajlandósága, bár a várakozások szerint a karácsonyi időszak forgalma a korábbi évekhez képest elmaradó lehet.

Az amerikai újlakás-értékesítések száma a várt 410 ezer helyett 430 ezerre emelkedett - az előző hónaphoz képest 6,2 százalékkal. A számok a lakáspiac stabilizációja irányába mutatnak.

Csökkentek viszont a tartós fogyasztási cikkek megrendelései októberben: a kereskedelmi minisztérium adatai szerint a visszaesés 0,6 százalékos volt, míg az elemzők 0,5 százalékos növekedést vártak.

Októberhez hasonlóan csökkent a Michigan egyetem novemberi fogyasztói hangulatjelző indexe: a mutató 67,4 pontra esett az október végi 70,6 pontról, de így is jobb a 67,0 pontos elemzői várakozásoknál. Az egyéves inflációs várakozások 2,7 százalékra mérséklődtek az október végi 2,9 százalékról.

A szerdai hírek hatására felfelé indult nyitás után a New York-i tőzsde.