Tovább zuhantak a beruházások

Vágólapra másolva!
Éves szinten közel kilenc, az előző negyedhez képest pedig 1,8 százalékos csökkenést mutatnak a beruházások Magyarországon a harmadik negyedévben - derül ki a KSH adataiból. A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,9 százalékkal, 2009 I-III. negyedévében 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 8,9 százalékos csökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 17,5 százalékkal, az építési beruházások 2,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztráltunk. A feldolgozóipar beruházásai 16,8 százalékkal mérséklődtek. E nemzetgazdasági ágon belül főként a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék, a vegyi anyag termék és a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása beruházásai estek vissza.

Csökkentek a beruházások az élelmiszer-, ital-, dohány-, valamint a járműgyártásban is. A lakásépítések harmadik negyedévi erőteljesebb visszaesésének eredményeképpen az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 8,3százalék-kal csökkent az előző évhez képest.

A legnagyobb mértékben a bányászat, kőfejtés beruházásai maradtak el (70,5 százalék) az egy évvel korábbitól, elsősorban az előző évi magas bázis miatt. 2008-ban ugyanis a bányászaton belül a kőolaj-, földgázkitermelési szolgáltatás alágazatban jelentős értékű beruházás valósult meg. Nagyobb visszaesés figyelhető meg a pénzügyi, biztosítási (43,8 százalék), továbbá az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben is (36,4 százalék).

A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére több ágban is növekedés tapasztalható. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásai 14,6 százalékkal emelkedtek, elsősorban az út- és autópálya-építések, valamint a kötöttpályás közlekedési beruházások eredményeképpen. Nőttek a beruházások a mezőgazdaságban (6,5százalék) és az oktatásban is (9,4százalék). Ez utóbbi több felsőoktatási intézmény felújításával, illetve bővítésével függ össze.