Ismert közgazdászok kritizálják a büdzsét - Oszkó szerint elfogultak a levélírók

Vágólapra másolva!
Több országos napilapban megjelentett nyílt levélben a jövő évi költségvetés elutasítására kéri az országgyűlési képviselőket számos ismert közgazdász, akik közül többen az Fidesz-kormány alatt töltöttek be vezető tisztséget. Oszkó Péter pénzügyminiszter a levélre reagálva elmondta: a dokumentum politikai elfogultságot tükröz, szerinte akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.
Vágólapra másolva!

"A Bajnai-kormány 2010-re tervezett költségvetése ugyanúgy rosszírányba viszi a magyar gazdaságot, mint a Gyurcsány-kormány által készített trükkös költségvetések, amelyek évről évre rontották az ország hitelét, versenyképességét" - derül ki a több szombaton megjelent országos napilapban - például a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben - megjelent nyílt levélből, amelyben ismert közgazdászok kérik az parlamenti képviselőket, ne fogadják el a költségvetést.

Járai, Szapáry, Szász az aláírók között

A levél szerint jövőre azért emelkedik a hiány, mert a kormány a reálisnak nagyobb társaságiadó- és áfabevételt tervez, a kiadásokat pedig alultervezte. A nyílt levél aláírói között több közgazdász van, aki a Fidesz-kormány idején töltött be vezető tisztséget. Járai Zsigmond a Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt pénzügyminiszter volt, később a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett, Szász Károly a PSZÁF első embereként dolgozott, Mellár Tamás pedig akkor állt a Központi Statisztikai Hivatal élén. Szintén az aláírók között van Szapáry György, az MNB volt alelnöke, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója, illetve Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány idején vezette az ipari minisztériumot.

"Politikai elfogultság gyanúja merül fel" - mondta a levélre reagálva Oszkó Péter, aki az MTI-nek elmondta: akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét. A pénzügyminiszter a levél "trükkös" költségvetésre és a bevételek, illetve kiadások tudatos felül-, illetve alultervezésére vonatkozó bírálatairól szólva az MTI-nek elmondta, a a büdzsé adatai több magyar és nemzetközi független intézmény ellenőrizte.

Sokan átszámolták

Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Magyar Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna. Közülük senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - mondta a pénzügyminiszter.

Az MKT ugyan azt nem jelentette ki, hogy hamis számok volnának a költségvetésben, jelezte nagyobb szigorra van szükség. A testület pár nappal ezelőtt publikált közleményében azt írta: az eddig elfogadott módosító javaslatokkal kiegészített, illetve korrigált törvénytervezet jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi évekhez képest, az csak részben felel meg az államháztartási törvény, valamint a költségvetési felelősségi törvény - eddigieknél szigorúbb elvárásokat tartalmazó - előírásainak.

Óriási vágás

Oszkó szombati nyilatkozatában elmondta azt is, hogy a 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából 1000 milliárd forint a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés.

A kormány mindent megtesz a hiánycél megvalósulásáért, miközben ellenzéki oldalról folyamatosan záporoznak azok a megnyilvánulások, melyek szerint nyugodtan el lehet engedni a költségvetési hiányt. a költségvetési hiány arról szól, hogy csökkentjük-e az adósságot, vagy sem. Ha pedig itt valaki csökkenti az adósságot, az a kormány - szögezte le Oszkó Péter.

Tiltakozik az MSZP is

Az MSZP visszautasítja azt, hogy fizetett hirdetés útján bárki politikai tőkét gyűjtsön abból a keserves vállalásból, amely minden embert érint a válságkezelés során az országban - mondta Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő reagálva a levélre. Az aláírók indokai elképesztőek, azok hiányolnak reformokat, akik az általuk támogatott politikai erővel karöltve sorozatosan akadályozták meg a reform értékű lépéseket a közelmúltban.

Azok beszélnek költségvetési trükközésről, akik közül az egyikük nevéhez fűződik az emlékezetes kétéves költségvetés - fogalmazott Tukacs és hozzátette: azok beszélnek a kiadások túltervezéséről, akik szó nélkül hagyják, hogy a Fidesz képviselői 450 milliárd forintos módosító csomagot adtak be a jövő évi büdzséhez, a kiadásokat növelve. A szocialista képviselők el fogják fogadni azt a költségvetést, amely a válságkezelés legfontosabb lépése, csökkenti a büdzsé hiányát és megalapozza a következő évek kilábalását.

Kóka támogatja a költségvetést

Kóka János szerint ha nem lenne elfogadott 2010-es költségvetés, az káoszhoz és az ország gazdaságának destabilizációjához vezethetne, ezért a politikus hétfőn azt fogja javasolni, hogy az SZDSZ-frakció szavazzon igennel a büdzsére - reagált a szabad demokraták frakcióvezetője a nyílt levélre.

Bár levél aláírói közgazdászok, de véleménye szerint nem szakmai álláspontot képviselnek, hanem politikai akciót indítottak. Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy ezek a közgazdászok is pontosan tudják, ha a parlament hétfőn úgy állna fel, hogy az országnak nincs elfogadott költségvetése, annak beláthatatlan következményei lennének.