Vágólapra másolva!
A múlt hónapban közel 170 ezer ember vesztette el a munkáját az amerikai gazdaság magánszektorában. Az adat nem sokkal múlta felül a várakozásokat, így nem okozott felfordulást a piacokon. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai magánszektorból novemberben összesen 169 ezer embert bocsátottak el (ADP), míg a várakozások 155 ezer értékről szóltak.

Az adat valamivel rosszabb lett ugyan, mint amit az elemzői konszenzus valószínűsített, de figyelembe kell venni, hogy az októberi számokat viszont lefelé, 203 ezerről 195 ezerre módosították.

Ez volt sorozatban a nyolcadik hónap amikor kevesebb embert építettek le az Egyesült Államok magánszektorában, márciusban kezdődött a mérséklődés, abban a hónapban még 730,000 ember veszítette el az állását.

A javuló tendenciát megerősítette csütörtöki adat, ami nem okozott meglepetést - kommentálta a magyar idő szerint kora délután megjelent amerikai makroadatot Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője hozzátette: az ADP jelentése alapján a pénteken megjelenő átfogó amerikai munkaerő-piaci riport enyhe negatív meglepetéssel szolgálhat.

Érdemi piaci reakció nem követte az ADP adatait, az euró dollrához mért árfolyama az számok megjelenése előtt és után egyaránt a 1,5080-as szint körül mozgott. A nap későbbi részében sem várható komoly piaci mozgás, a nyugat-európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek is stagnálást jeleznek.