Két fokozattal javította a török besorolást a Fitch

Vágólapra másolva!
Agresszív mértékben, két fokozattal javította Törökország hosszú távú devizaadós-besorolását csütörtökön a Fitch Ratings, a török gazdaság váratlanul jó ellenálló képességére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint az eddigi "BB mínusz"-ról "BB plusz"-ra javul a török szuverén külső kötelezettségek osztályzata, a köztes "BB" fokozat kihagyásával. A hazai valutában kiadott államkötvények hosszú futamú besorolását egy fokozattal, "BB"-ről szintén "BB plusz"-ra emelte a Fitch Ratings. Az osztályzatok kilátása stabil.

Ezek a besorolások továbbra is a befektetésre ajánlott alapszint alatt, a spekulatív sávban vannak, de már csak egy fokozatnyira a befektetési kategóriától. A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a "BBB mínusz"-t tekintik a befektetési osztályzati sáv induló szintjének.

A Standard & Poor's éppen ezen a héten javította negatívról stabilra Szerbia és Bulgária adósosztályzatainak kilátását, levéve a napirendről a két ország kockázati besorolásainak leminősítését.

Az S&P nemrég Magyarország osztályzati kilátását is negatívról stabilra javította, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést.

A cég néhány hete Londonban átfogó elemzést is kiadott a felzárkózó térségről, megállapítva: tavasz óta "szinte megállt" a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása, és "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma.