Vágólapra másolva!
Bár a magyar gazdaság túljutott a mélyponton, de a harmadik negyedévi GDP-adat azt jelzi, a kilábalás lassú lesz - értékelték elemzők a KSH legfrisebb jelentését. A vártnál kedvezőbb külkereskedelmi többletnek köszönhetően elemzők szerint akár egyensúlyba is kerülhet a folyó fizetési mérleg.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, negyedéves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel.

A külkereskedelmi mérleg pedig októberben a vártnál jóval nagyobb, 464 millió euró többletet mutatott, ami az egyenleg 608 millió eurós javulását jelenti az előző év októberéhez képest. Az első tíz hónapban a külkereskedelmi mérleg aktívuma 3778 millió euró volt, 4093 millió euróval javult egy év alatt.

Nem meglepetés a GDP-adat

Nem okozott meglepetést a friss GDP-adat. A korábbi ipari termelési számokból már látszott, hogy a mélypont a második negyedévben volt, de a javulás nagyon lassú, és nem várható a környező országokéhoz hasonló mértékű "kitörés" - figyelmeztetett Barta György, a CIB Bank elemzője. Szerinte a negyedik negyedévben már enyhén növekedhet a GDP negyedéves összevetésben, a múlt évhez képest viszont csak 2010 közepétől várható pozitív mutató. A fellendülést lassítja a "fiskális béklyó", vagyis költségvetési szigor, a lazuló monetáris szigor, azaz a kamatcsökkentések azonban kedveznek a növekedésnek, mert a mérséklődő kamatszint nyomán nő a forinthitelek versenyképessége és bővülhet a hitelezés. Barta György kedvezőnek nevezte a készletszintek emelkedését és úgy vélte - az exportpiacokon megindult konjunktúrával összhangban - a negyedik negyedévben gyorsulhat is a készletek bővülése.

A külkereskedelmi többlet oka - a külpiaci konjunktúra beindulása és az alacsony belföldi kereslet - ugyan ismert volt, ennek mértéke azonban pozitív meglepetés. Az aktívum egész évben fennmarad, így a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkenhet az egy évvel korábbihoz képest, ami segíti az ország megítélésnek javulását is - hangsúlyozta.

Összeomlott a fogyasztás

A GDP-adat a belföldi fogyasztás összeomlását tükrözi - értékelte az KSH jelentését Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője, aki több kedvező részletet emelte ki, köztük a készletek emelkedését, illetve azt, hogy a hitelezés befagyása ellenére a pénzügyi szektor már növekedni tudott.

A kedvező külkereskedelmi többlet nyomán a folyó fizetési mérleg akár egyensúlyban is zárhat, de azt sem tartotta kizártnak, hogy szerény mértékű aktívum keletkezik. A lakosság, a vállalatok és az állam finanszírozási képessége is javul, csakúgy, mint a lakosság megtakarítási pozíciója. Suppan szerint ugyanakkor a belső kereslet felpörgése nem várható, így a GDP-t kizárólag a nettó export húzza és ez a jövőben is így marad. Az exportpiacokon megindult fellendülés nyomán az exportáló vállalatok pozíciója javul, már munkaerő felvevőként jelennek meg, de a hazai piacra termelők továbbra is elbocsátásokat terveznek.