Vágólapra másolva!
Rossz államháztartási helyzetet, tartósan alacsony növekedést és gyorsan hízó államadósságot lát Spanyolországban a Standard &Poor's, a kedvezőtlen folyamatokkal szembeszálló politikai akaratot viszont nem, ezért negatívra rontotta az ország adósságbesorolásának kilátását. Az előző nap leminősített görögök adósságkockázati megítélésénél még Magyarországé is jobb.
Vágólapra másolva!

Az eddigi stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra változtatta Spanyolország szuverén adósságbesorolásának kilátását a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő.

Az S&P úgy látja, hogy a spanyol államháztartás helyzete jelentősen romlott, és a gazdasági visszaesés is tovább tarthat, mint más országokban, a jelentős egyensúlytalanságok csökkentéséhez erősebb politikai akaratra lenne szükség. Agresszívabb költségvetési konszolidációs, valamint növekedésösztönző intézkedések híján és a munkaerőpiac rugalmatlansága miatt elhúzódóan alacsony, évi 1 százalék alatti növekedés várható, amelyhez tartósan magas államháztartási hiány is járul.

A hazai össztermék arányában mért államadósság jövőre eléri a 67 százalékot, ami ugyan kezelhető, ám az adósság növekedési üteme gyors. A magánszektor eladósodottsági rátája az idén már 177 százalék - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi időben egymás után rontják az euróövezeti gazdaságok hitelképességi osztályzatait, vagy azok kilátását. Kedden a Fitch Ratings az elsőrendű A kategóriából a közepes befektetői BBB sávba sorolta át Görögország adósbesorolását a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. Euróövezeti tagállammal ilyen korábban nem fordult elő. A hét elején az S&P is leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot.

Írországot is sorra minősítik le a nagy nemzetközi hitelminősítők a közfinanszírozási helyzet súlyos romlása miatt - a múlt hónap elején a Fitch egyszerre két fokozatot rontott. Az ír kormány egyik tagja nemrég utalt arra, hogy Írország az IMF segítségére szorulhat, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni.

A CMA DataVision nevű londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére a szerdai spanyol kilátásrontás után elmondták, hogy a spanyol szuverén adósságra köthető CDS-tranzakciók díja az aznapi kereskedésben 96,4 bázispontra emelkedett az előző zárásban mért 89,3 bázispontról. Ez azt jelenti, hogy minden 10 millió eurónyi spanyol államadósság piaci biztosítása évi 96 400 ezer euróra drágult.

Ez még mindig messze elmarad Görögország CDS-árazásától, amely szerdán 233,3 bázispontra emelkedett az előző esti 209,3 bázispontról. Ennél az euróövezeten kívüli Magyarország törlesztéskockázati megítélése (232,6 bázispont) is jobb, noha az utóbbi napok fejleményei nyomán a közép-európai EU-térség árazásával együtt sokat romlott.