Vágólapra másolva!
Megszületett a megállapodás a General Electric (GE) és a munkavállalók képviselői között a magyarországi fényforrásgyártás átszervezése miatt elbocsátandó munkavállalók juttatásairól, és az elhelyezkedést támogató szolgáltatásokról - közölte a GE csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a 2010-re és 2011-re vonatkozó, összesen 2570 állás tervezett megszüntetése a jövő év során 1235 dolgozót érint.

A most megszületett, két évre szóló megállapodás alapján a GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága a Munka törvénykönyvében előírtnál és a GE fényforrás üzletágára vonatkozó kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb juttatásokat biztosít az érintett munkavállalóknak. Az emelt szintű végkielégítés mellett a dolgozók a mielőbbi elhelyezkedés érdekében képzési és átképzési támogatásra is jogosultak.

A kormányzat uniós pénzből segít a General Electric (GE) magyarországi üzemeiből elbocsátott embereknek - ezt novemberben közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A kormány európai uniós források bevonásával, az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGA) támogatásával kívánja elősegíteni a GE döntése miatt leépítendő munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését a munkaerő-piacon. Az EGA legfeljebb az összköltség 65 százalékát finanszírozza, 35 százalékát hazai forrásból kell hozzátenni.

A GE bejelentett elbocsátása a legnagyobb a gazdasági válság kitörése óta. Volt ugyan olyan nap tavaly november végén, amikor egy nap alatt 3000 ember számára vált nyilvánvalóvá, hogy elveszti állását, de ez nem egyetlen céghez kötődött. Az eddigi rekordtartó az Eybl Hungária és a Foxconn volt 1500 fős elbocsátásokkal, de négyszámjegyű kirúgást jelentett be az Elcoteq (1350 fő), illetve a Magyar Suzuki (1200 fő) is.