Simor: Nagyobb szigor kell Magyarország fejlődéséhez

Vágólapra másolva!
Kisebb fizetési mérleg hiány és fegyelmezettebb gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy Magyarország fenntartható növekedési pályára álljon - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az évet értékelő Horgony 2010 eseményen, amelynek az euró atyjaként emlegetett világhírű közgazdász, Lámfalussy Sándor volt a díszvendége.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt évben váratlan eseményeken, azonnali beavatkozást követelő helyzeteken kellett sorozatban úrrá lennünk,de mára elmondhatjuk, hogy gyors és határozott intézkedésekkel, az érdekelt felek hatékony együttműködésével, országunknak sikerült a legrosszabbat" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az évet értékelő beszédében.

Az elmúlt fél évben keserves, de egyben sikeres utat tett meg Magyarország a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. "Számos nehéz feladat áll azonban még előttünk ahhoz, hogy a gazdaság egésze dinamikus és egyben fenntartható növekedési pályára állhasson. Egy hasonlattal élve: a tüzet sikerült eloltanunk, de a ház újjáépítésének nagy része még ránk vár" - jelentette ki a jegybankelnök, és hozzátette: a továbblépés érdekében változtatni kell a korábbi rossz szokásokon.

Szigorra van szükség

Simor szerint a jövőben csak olyan növekedési pálya tartható fenn Magyarország számára, ami a korábbiaknál jóval kisebb fizetési mérleg hiánnyal és sokkal fegyelmezettebb gazdaságpolitikával társul. Így jórészt belföldön kell felhalmozódni azoknak a megtakarításoknak, amelyek a hazai vállalati beruházásokat finanszírozzák. A monetáris politika kihívásokról szólva jegybankelnök elmondta, a közeljövőben a kamatcsökkentések sebessége a kockázati étvágy várható alakulásától függ.

"A tőkeáramlások hektikus alakulásának lezárulta tán a jegybank fokozatosan visszatérhet majd az inflációs folyamatokra koncentráló monetáris politikához. Hiszen hosszabb távon csak az inflációs célokkal összhangban meghozott monetáris döntések garantálhatják, hogy a most elért historikusan alacsony árnövekedési ütem tartósan fennmaradhasson" - tette hozzá. A jegybank elnöke és Lámfalussy Sándor is egyetértett abban, hogy a mostani válságból való teljes kilábalásig még sok időnek kell eltelnie, a következő, hasonló mélységű krízis megakadályozására képes intézményrendszer alapjait pedig most, a kritikus elemzések időszakában kell lerakni.