Alig emelkedtek az árak Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Októberben 1 milliárd euró fölé került a szlovák külkereskedelmi mérleg idei többlete - tájékoztatott a szlovák statisztikai hivatal, amely egyúttal közölte, novemberben 0,3 százalékkal emelkdtek az árak.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben 256,8 millió euró után októberben 225,3 millió eurós többlet jött össze a szlovák külkereskedelmi mérlegben. Így a tízhavi egyenleg több mint 1 milliárd eurós pluszt mutat, szemben az előző év azonos időszakában felhalmozódott 187,5 millió eurós vezsteséggel.

A külkereskedelem dinamikája jelentősen alatta marad a tavalyi év adatainak. Idén októberben ugyanis a külkereskedelem értéke 3,811 milliárd euró volt, 18,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly októberben, ezzel párhuzamosan az import 21,8 százalékkal esett vissza, 3,586 milliárd euróra.

Pozsonyban közétették a legfrisebb inflációs adatsort is, amely szerint novemberben a szlovák fogyasztói árindex a Reuters elemzői konszenzusában szereplő 0,2 százalékal szemben 0,3 százalékkal nőtt októberhez képest. Az éves szintű novemberi infláció 0,4 százalék volt, a várakozásoknak megfelelően, és megegyezett az októberi adattal, így továbbra is mélyponton maradt.