Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emirátusok tagállamai kisegítik egymást a bajban: Abu Dzabi 10 milliárd dollárt ad Dubajnak, amiből 4,1 milliárd a Dubai World állami konglomerátumot illeti, amelynek adóssága majdnem újabb pénzügyi válságot idézett elő. Mindezt teljesen váratlanul tették.
Vágólapra másolva!

A lehetséges lépések közül a legkevésbé várt volt az, hogy Abu Dzabi segíti ki a társtagállamot azután, hogy a Dubai World november végén fizetési halasztást kért adósságaira. A nemzetközi pénzvilág pánikba esett, hogy a csőd közeli állapot esetleg egy újabb zuhanáshoz vezet.

"Abu Dzabi kormánya 10 milliárd dollárral járul hozzá a Dubaji Pénzügyi Segélyalaphoz, amelyből a hamarosan lejáró kötelezettségek kielégítéséhez fognak hozzájárulni" - mondta a dubaji legfelsőbb pénzügyi bizottság elnöke. Hozzátette: "az alap első lépéseként a dubaji kormány 4,1 milliárd dollárt használ fel a ma lejáró hitelek kifizetésére."

"Azért vagyunk ma itt, hogy biztosítsuk a befektetőket, pénzügyi és kereskedelmi hitelezőket, dolgozókat és állampolgárainkat, hogy kormányunk a piaci szokások és nemzetközileg elfogadott üzletmenet szerint fog cselekedni minden esetben" - mondta Ahmed bin Saed al-Maktum sejk, a Dubai World elnök-helyettese. "Dubaj most és a jövőben is erős pénzügyi világközpont marad. A legjobb időszak még csak most következik."

A Dubai World november 25-én jelentette be, hogy fél éves halasztást kér hiteleire, amelyet 60 milliárd dollárra becsülnek. A dubaji kormány nem vállalt garanciát az adósságra, amely az ország összes adósságának nagy részét kiteszi. Ezzel nagy pénzügyi pánikot és a piacok esését idézték elő. Később sikerült megállapodni 26 milliárd dollárnyi hitel átütemezéséről, de ezzel csak a közvetlen veszélyt sikerült elhárítani.