Tovább szűkült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2009 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 2,4 százalékkal csökkent a 2008. októberihez képest. Az év első tíz hónapjában a termelés 2,7 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés októberben 0,4 százalékkal kisebb volt, mint az előző hónapban - jelentette a KSH.
Vágólapra másolva!

A két építményfőcsoport termelése továbbra is ellentétesen alakul. Az építőipari termelés 2,4 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene 6,6 százalékkal maradt el az előző évitől; a korábbi hónapokénál kisebb mértékű csökkenés a kereskedelmi és ipari épületeken végzett munkáknak köszönhető. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ezzel szemben októberben is emelkedett: 2,1 százalékkal magasabb volt, mint 2008 októberében.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 12,5 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Szeptemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 3,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal csökkent.

Októberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 7,7 százalékkal csökkent a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté - ami ezen egyéb építmények (például utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába - viszont 2,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelése az évkezdettől megfigyelt jelentős visszaesés után októberben csak 2,3 százalékkal mérséklődött.