Vágólapra másolva!
A vártnál kevésbé nőttek az amerikai személyes jövedelmek, és kisebb mértékben bővültek a személyes kiadások novemberben, az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölt adata szerint. Az adat megjelenése után az amerikai deviza gyengült: egy euróért 1,4316 dollárt adtak a piacon.
Vágólapra másolva!

A személyes jövedelmek 0,4 százalékkal, a kiadások 0,5 százalékkal nőttek novemberben az Egyesült Államokban. A szakértők 0,5, illetve 0,6 százalékos növekedést vártak. A személyes jövedelmek azonban így is hat hónapja legnagyobb ütemben bővültek, a kiadások pedig már a második egymást követő hónapban nőttek, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy megkezdődött a kilábalás a recesszióból.

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben, hét hónapja legalacsonyabb szintre esett az új lakóingatlanok novemberi eladása az Egyesült Államokban - közölte a minisztérium. A 355 ezres szám éves szinten 11,3 százalékos csökkenést jelez. A szakértők jóval kisebb, 1,2 százalékos hanyatlásra számítottak.

A csökkenés feltehetően az újlakás-vásárlási adókedvezmény jövőjével kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza. A 8000 dolláros kedvezmény jelen állás szerint jövő áprilisig vehető igénybe. A New York-i tőzsde - a kereskedést emelkedéssel kezdő - Dow Jones és S&P mutatója a lakáspiaci adat megjelenése után esésbe váltott.

Novemberben 235 ezer eladatlan lakás várt gazdára, ez 38 éve nem látott alacsony érték. Az átlagos újlakás-árak októberről novemberre 1,9 százalékkal estek.