Vágólapra másolva!
A német exportágazatok a tavalyi harmadik negyedévben komoly visszaesést szenvedtek el: július-szeptemberben 19 százalékkal csökkent a kivitel az előző év azonos időszakához képest - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb mértékű visszaesést az EU-tagok közül Magyarország és Lengyelország, az unión kívüli országok közül Ukrajna és Oroszország viszonylatában következett be. Július-szeptemberben összesen 200,2 milliárd eurót tett ki a német export. Árfolyamhatásoktól megtisztítva az export 16,5 százalékkal csökkent.

A Magyarországra irányuló export 33,6 százalékkal, a lengyelországi 23,9 százalékkal, a spanyolországi pedig 23,4 százalékkal esett vissza. Nagymértékű csökkenés volt tapasztalható még az olasz, holland és franciaországi exportban is.

Németország Európai Unión kívüli exportja egy ötödével (20,1 százalékkal) csökkent a tavalyi harmadik negyedévben éves összevetésben. Ukrajna felé 48,7 százalékkal, Oroszország felé 41,0 százalékkal esett vissza a kivitel. A Kínába irányuló export ezzel szemben 14,5 százalékkal 9,8 milliárd euróra emelkedett.

A német import is az orosz és az ukrán áruforgalom esett vissza a legnagyobb mértékben. Oroszországból 39,4 százalékkal 6,5 milliárd euróra, Ukrajnából 36,2 százalékkal 0,3 milliárd euróra csökkent az importérték. Japán és az Egyesült Államok viszonylatában is több mint egy ötödével csökkent a német import.

Az uniós tagországok közül 20 százalék körüli import visszaesés következett be a harmadik negyedévben Magyarország, Olaszország, Nagy-Britannia és Hollandia viszonylatában.