Kimászna az adóssághegyekből a görög kormány

Vágólapra másolva!
A hároméves görög költségvetési konszolidációs terv 2012-re már csak 2,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol - közölte a csütörtöki kormányülés után a görög pénzügyminiszter. A tervet pénteken nyújtják be az Európai Bizottságnak, amely nemrég megfedte a görögöket, mivel azok hamis adatokat adtak át az uniónak.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint az idén 4 százalékponttal csökkentenék a hiányt - 8,7 százalékra a tavalyi 12,7 százalékról - majd 2011-ben további 3 százalékponttal, 5,6-5,7 százalékra. A hároméves terv utolsó évében, 2012-ben további 2,8 százalékponttal 2,8 százalékra mérséklődne a deficit.

Az államadósság a terv szerint 2012-ben kezd csökkenni, és 2013-ban várhatóan már csak a hazai össztermék 113 százaléka körül lesz. Londoni elemzők a hazai össztermékhez mérve a következő néhány évben még 140 százalék felé közelítő államadósság-rátát jósolnak Görögországnak.

"Görögország nem lép ki az euróövezetből, nem kér segítséget az IMF-től és ígéretet tesz, hogy a költségvetési reformok nem sújtják majd a szegényeket" - jelentette ki a görög kormányfő sajtóértekezletén, amelyen kormánya első száz napos hivatali idejéről számolt be. Elmondta: nem lenne bátor üzenet a szegényekre és a fizetésből élőkre hárítani a reformok terheit.

Görögországot tavaly minősítette le több intézet is, mivel mind az államadósság, mind a költségvetési hiány tetemesre hízott és kétségessé vált az ország fizetőképessége. Tetézte a bajt, hogy az Európai Bizottság vizsgálatai után elítélő nyilatkozatot tett, amely szerint a görögök hamis adatokkal félrevezették az uniót. Tárgyalásokat kezdeményezett az IMF is, egy Görögországnak nyújtott segítségről.