Vágólapra másolva!
Az óriásbankok nem érzik át a válságban játszott szerepük felelősségét amerikai politikusok szerint, Soros Ázsiában nyitna irodát, a Fiat bezárja gyárát Szicíliában - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Rosszhiszemű autóeladóhoz hasonlították a nagybankokat a kongresszusi bizottsági meghallgatásukon. A megmentett Wall Street-i óriásokra nagy társadalmi nyomás helyeződik, mivel sokak szerint nem érzik át a válságban játszott szerepüket - írja a Wall Street Journal. "Olyan ez egy kicsit számomra, mint egy rossz fékekkel bíró kocsi eladása, amire aztán biztosítást kötnek" - mondta a bizottság elnöke Goldman Sachs meghallgatásán.

Eközben a JPMorgan Chase óriásbank tavalyi negyedéves kimutatásában jelentős növekedést várnak. A Bloomberg szerint a profitja akár háromszorosára is nőhetett a válságbeli mélyponthoz képest. Az eredményt első sorban a befektetési üzletágtól várják.

Egy kongresszusi munkacsoport elnöke pedig azzal támadja Timothy Geithner amerikai pénzügyminisztert, hogy szeretné látni a válságkezelés során az AIG biztosítónak kifizetett minden dollár elszámolását - írja a Reuters.

Az amerikai kincstár dollármilliárdos értékrendben birtokolhat majd rossz értékpapírokat, amikor a válságkezelő alap programja véget ér. A papírokat (legnagyobb részben jelzáloghitelhez kötődők) aligha fogja tudni értékesíteni, de világos intézkedési tervről még nem tudni egy szakértő szerint - írja a Reuters.

Hong Kongban nyitna irodát a Soros Fund Management. A 25 milliárd dollárt kezelő befektetési alap, melyet Soros György, magyar származású amerikai üzletember alapított, az ázsiai növekedés kilátásai miatt helyezne ki irodát a Távol-Keletre - írja a Bloomberg.

Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója szerint nem állnak el attól a tervtől, hogy bezárják a szicíliai gyárukat. Szerinte az európai autógyártó kapacitásokat vissza kell fogni, anélkül, hogy ebbe a kormányok beleszólnának. Marchionnét kétszer szakították félbe tüntetők a detroiti autószalonon tartott beszéde alatt - írja a Reuters.