Magyarországon bővíthet a Bosch

Vágólapra másolva!
Nem csitul a bankellenes politikusi támadás, pedig a Citigroup plafont szabna a bankárbónuszoknak, a Bosch Magyarországra hozhatja a bezárandó walesi gyártásának egy részét - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az óriásbankok elleni vizsgálóbizottsági meghallgatás - írja a Marketwatch. Eddig a fő támadási felület a bankok válságban betöltött szerepe és felelőssége volt, amellyel egy kongresszusi bizottság foglalkozott. Most a bankfelügyeleteket éri a képviselői dorgálás, mivel azok nem hatékony működése elősegítette a válság kialakulását.

Alighogy Barack Obama bejelentette a bankok új adóját, azok máris a kikerülésén gondolkodnak. Az amerikai kormányzat átmeneti jelleggel bevezetne egy adófajtát, aminek a célja az lenne, hogy visszaszerezzék az adófizetők 117 milliárd dollárját, ami a bankmentésből nem jött vissza az államkasszába - írja a Reuters.

A bankok bónusz-politikája azonban a számok tekintetében nem változott. Legalább is a Citigroup a válság ellenére ugyanolyan mértékű plusz pénzt adott 2009-ben, mint 2008-ban. Reuters forrásai szerint 60 000 dollárt kapnak a vezető beosztású bankárok.

A Financial Times pedig azt írja névtelen forrásra hivatkozva, hogy a bank 100 000 dollár alatti összegben kívánja meghatározni a maximális bankárbónusz éves összegét. Emellett viszont nem nyúlnának a részvényekben fizetett pluszjövedelmekhez, amelyeket azonban nem lehet értékesíteni néhány évig.

Rosszul hajrázott az amerikai kiskereskedelem tavaly. A karácsonyi roham ellenére nem várt visszaesést mértek az Egyesült Államokban - írja a BBC. Az adat azért kellemetlen, mert a világ legnagyobb gazdaságának körülbelül 70 százalékát adja a fogyasztás.

Fontossá vált Törökország az orosz kormány számára, mivel a kis-ázsiai ország a közeljövőben tranzithellyé válik a gázszállítások számára. Tayip Erdogan török miniszterelnök ezért tárgyalásokat kezdeményezett orosz partnereivel, Dmitrij Medvegyev állam-, és Vladimir Putyin kormányfővel - írja a BBC.

Az Intel negyedik negyedéves vállalati jelentése felülmúlta a várakozásokat, ezért a piac nagyobb informatikai megrendelésekre és összességében erős iparági fellendülésre számít. A cég 65 százalékos haszonkulcsot tudott elérni, ami magasabb, mint a saját maga által várt 59-63, vagy az elemzői konszenzusnak számító 58,8 százalék - írja a Reuters.

Kivonul a Bosch Walesből 2011-ben, s ezzel 900 munkahely fog megszűnni. A gépgyártó üzem a válság miatt vált túl költségessé, s bár a döntés még nem végleges, mivel a tulajdonosoknak még rá kell bólintaniuk, a BBC szerint a walesi bezárás mellett Magyarországra hoznak gyártókapacitást.