Vágólapra másolva!
Európa pénzügyi főnökei mérlegelték a görögök válságkezelő akciótervét, és véleményük szerint az nem elegendő erejű. Az athéni kormány tisztában van annak a válságnak a súlyosságával, amely a kiterjedhet több más országra is.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker, aki az euróövezet pénzügyminisztereinek képviseletében szólalt meg, azt mondta, hogy a görög kormány "tisztában van az országukat érintő problémák horderejével" és hogy "az intézkedés a helyes irányba való elindulás, majd meglátjuk, hogy elegendőek-e."

A holland pénzügyminiszter, Wouter Bos szerint viszont nem az. "A görög terv túlságosan a bevételi oldalra koncentrál, erősen egyszeri intézkedésekre támaszkodik." Hozzátette: "sokkal inkább a fenntarthatóságra kéne koncentrálnia" - olvasható a Bloombergen.

Görögország pénteken mutatta be tervét az európai vezetőknek. Ebben a tavalyi 12,7 százalék körüli államháztartási hiányt idén 8,7 százalékra, 2012-ig pedig 2,8 százalékra szorítanák le. A görög válság visszafogja az eurót is, emiatt - még csak gondolat szintjén, de - felmerült, hogy a déli ország kikerüljön a közös pénzt használó országok köréből. (Erről bővebben itt olvashat.)