Az internetes kereskedelemről szóló törvény

2002.11.20. 16:41

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény az elektronikus kereskedelem jogi hátterét, ezen belül is elsősorban az interneten létrejött szerződések követelményeit, a szolgáltatók felelősségét és a fogyasztói jogok védelmét szabályozza.

Nemrégiben lépett hatályba az elektronikus aláírásról szóló törvény, szerzői jogunk pedig már korábban igazodott az internetes tartalomszolgáltatás jogi követelményeihez. Ezt a sort folytatva, az elektronikus kereskedelem jogi szabályozásával hazánk európai viszonylatban is úttörőként teremti meg az "információs társadalom" jogi alapintézményeit.

A hazai internet-felhasználásról közzétett statisztikai mutatók ugyan elmaradnak az uniós tagországokban mért adatoktól, de a piaci várakozások év végére az internet-előfizetések 34 százalékos növekedésére számítanak. Ezzel párhuzamosan az interneten keresztül elérhető szolgáltatások - elsősorban az elektronikus kereskedelem - is nagyobb teret nyernek. A felhasználók egy része azonban még mindig bizalmatlan az internetes vásárlással szemben, hiszen elesik a helyszíni kipróbálás lehetőségétől, meg kell adnia néhány személyes adatát, elektronikus fizetéskor pedig bankszámlájának adatait is. A törvény a jogi háttér megteremtésével pontosan azt célozza, hogy bizalommal vegyék igénybe a felhasználók az interneten keresztül elérhető szolgáltatásokat, s ennek eredményeképpen minél jobban kihasználhatóak legyenek az internetes kereskedelemben rejlő gazdasági előnyök.

Előző
Következő