2009-től euró lesz Szlovákiában

2008.05.07. 12:38

A brüsszeli bizottság szerdán jóváhagyását adta ahhoz, hogy Szlovákia 2009. január elsején bevezesse az eurót. Szlovákia teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumokat - jelentette be Joaquin Almunia, az unió pénzügyi biztosa.

Az Európai Bizottság ezek után felkéri az unió tagországainak pénzügyminisztereit és vezetőit, hogy hagyják jóvá júniusi vagy júliusi tanácskozásukon Szlovákia tagfelvételét. Szlovákia lesz az euróövezet 16. tagja.

Ugyanakkor a bejelentéssel egyidejűleg az Európai Központi Bank "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy Szlovákia tartósan képes lesz-e teljesíteni az eurózónabeli tagság feltételeit.

Az Európai Bizottság azt is megállapította, hogy a másik kilenc, még nem euróövezetbeli tagország - Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Svédország - szintén tett előrelépést a közös valuta bevezetése felé tartó úton, de még nem teljesítette az összes feltételt.

"Szlovákia a fenntartható gazdasági konvergencia magas fokát érte el, és kész arra, hogy 2009. január 1-jén bevezesse az eurót. Ahhoz azonban, hogy az euró bevezetése valóban sikeres legyen, Szlovákiának további erőfeszítéseket kell tennie, hogy fenntartsa az alacsony inflációt, ambiciózusabbnak kell lennie a költségvetés konszolidációja tekintetében, és erősítenie kell versenyképességét. Fel kell gyorsítania a gyakorlati előkészületeket is annak biztosítására, hogy az átállás olyan zökkenőmentes legyen, mint 2008 januárjában Cipruson és Máltán" - mondta Almunia.

Mint hozzátette, a többi, még nem euróövezetbeli tagállam "jól, bár eltérő ütemben halad az euró bevezetése felé". Felkérte ezeket a tagállamokat arra, hogy folytassák és javítsák erőfeszítéseit, "hiszen ez egyértelműen hosszú távú érdekük."

A kritériumok négy, stabilitásorientált gazdasági feltételre vonatkoznak: az államháztartás költségvetési egyenlegére, az árak és az átváltási árfolyam stabilitására, valamint a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára. A pénzügyekre vonatkozó nemzeti jogszabályoknak is összhangban kell lenniük az EU-szerződéssel, amelynek értelmében a brüsszeli bizottság kétévente jelentést tesz erről a témáról. Az érintett tagállamok kérésére azonban az euró bevezetésével kapcsolatos felkészültségük bármikor értékelhető. Szlovákia nemrég ilyen kéréssel élt, bár a konvergenciajelentés elkészítése már folyamatban volt.

Szlovákiában az átlagos éves infláció márciusban 2,2 százalék volt, ez jóval az erre a hónapra számított 3,2 százalékos referenciaérték alatt van. Ez a különbség elég jelentős ahhoz, hogy eloszlassa az infláció növekedésével kapcsolatos aggályokat. Szlovákiának azonban továbbra is éberen figyelnie kell arra, hogy az inflációt alacsony szinten tartsa, különösen a bérfegyelem fenntartásával, ambiciózusabb költségvetési irányvonal elfogadásával és a termékpiacok működésének javítását célzó strukturális reformok további előmozdításával.

A hiány és az adósság egyértelműen a konvergencia értékelése szempontjából elfogadható határok között van: a hiány 2007-ben a GDP 2,2 százaléka volt, és a bizottság tavaszi előrejelzése szerint ebben az évben várhatóan a GDP 2 százalékára csökken. Az államadósság 2007-ben a GDP 29,4 százaléka volt. A Bizottság véleménye szerint a túlzott hiányt hiteles és fenntartható módon igazították ki.

Az átlagos hosszútávú kamatláb Szlovákiában a 2008 februárja előtti egy évben 4,5 százalék volt, amely a 6,5 százalékos referenciaérték alatt van, miként a hosszútávú kamatláb is referenciaérték alatti az EU-hoz való 2004-es csatlakozás óta.

Ami az átváltási árfolyammal kapcsolatos kritériumot illeti, a szlovák korona 2005. november 28. óta vesz részt az ERM II-ben. Bár a középárfolyamhoz képest az árfolyam meglehetősen erősen emelkedett, a bizottság úgy véli, hogy az emelés indokai megalapozottak, és a koronára nem volt jellemző komolyabb feszültség.

Az értékelés végül megállapította, hogy Szlovákiában a pénzügyi területen érvényesülő jogszabályok is összhangban vannak az EU előírásaival.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK