Paulson felvásárolná a kockázatos hiteleket

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter pénteken sürgette a kongresszust, hogy támogassa azt a kormányzati tervet, amely a kockázatos hitelek felvásárlásával enyhítené a pénzügyi piacok gyengülését. Henry Paulson szerint - aki már a jövő hétre kéri a kongresszusi döntést a hitelmentési csomaggal kapcsolatban - hosszú távon ez a lépés lenne a leginkább reménykeltő az adófizetők pénzének megóvására.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog-hitelintézetek fokozni fogják a jelzálog-támogatású értékpapírok felvásárlását, hogy ezzel segítsék a vergődő lakóingatlan-piacot.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy a hét végén a törvényhozással közösen kíván dolgozni a pénzintézeteknél lévő és a "pénzügyi rendszerünket fojtogató" eszközökre nehezedő nyomás enyhítése érdekében, a szabad hiteláramlás megteremtésére.

Közölte még, hogy a kincstár is kiterjeszti a jelzálog-támogatású értékpapírok felvásárlásának programját.

Az amerikai államkincstár pénteken már be is jelentett intézkedéseket: ezek értelmében a kormány 50 milliárd dolláros összegig garanciát vállal az amerikai pénzpiaci alapokra, egy éves időtartamra.

A Fed is folytatja mentőakcióit: pénteken újabb 20 milliárd dollárt bocsátott az amerikai bankok rendelkezésére likviditásuk javítására, 3 napos repohitel-akció formájában. A Fed kilátásba helyezett további összegeket is.