A száműzöttek vb-csoportjában a sorsolás döntött

FOOTBALL-FIFA-WORLD-CUP-1990-UK-NETHERLANDS Horizontal LARGEUR FOOTBALL ACTION SPORT EN PIED COUPE DU MONDE MATCH
Netherland's forward Marco van Basten (R) vies with English player, during the FIFA World Cup 1990 football match England vs Netherlands at the Cagliari stadio Saint'Elia, on June 16, 1990. AFP PHOTO GEORGES JOBET/PASCAL GEORGE / AFP PHOTO / GEORGES GOBET AND PASCAL GEORGE
Vágólapra másolva!
Az 1990-es labdarúgó-világbajnokság F-csoportjának mezőnyét nem véletlenül száműzte az olasz szervező bizottság és a FIFA Szardínia és Szicília szigetére. Az angol (és holland és ír) futballhuligánoktól akkortájt mindenki rettegett - jobb lesz nekik elszigetelve - gondolták az olaszok és a világ. Arra viszont nem gondoltak, hogy a második és harmadik továbbjutó helyet sorsolni kell, meg arra sem, hogy kevésen múlt az abszolút négyes holtverseny. 

A csoportban szépen összejött három európai csapat (az angol, az ír és a holland), mellettük még Egyiptom kapott ide besorolást. Az angolokat ki sem engedték Szardínia szigetéről, mindhárom meccsüket Cagliariban játszották.

Az első és a második forduló is egyeneredményt hozott. Előbb 1990. június 11-én az angol-ír meccs lett 1-1, egy nappal később Palermóban a hollandok és az egyiptomiak játszottak szintén 1-1-et.

Utóbbi azért is volt bombameglepetés, mert a holland válogatott 1988-ban Európa-bajnokságot nyert, és ezen a meccsen is erős csapattal állt ki.

Hans van Breukelen
Berry van Aerle
Adri van Tiggelen
Ronald Koeman
Graeme Rutjes
Frank Rijkaard
Jan Wouters
Erwin Koeman
Gerald Vanenburg
Marco van Basten
Ruud Gullit

Ez volt a hollandok összeállítása. Kieft annak rendje és módja szerint megszerezte a hollandoknak a vezetést, de a 83. percben Magdi Abdelghani tizenegyesből egyenlített.

Marco van Basten (narancs mezben) és Des Walker küzd a labdáért az 1990-es Anglia-Hollandia meccsen Forrás: AFP/Georges Gobet

Egy kör után tehát mind a négy csapatnak 1-1 pontja volt 1-1-es gólkülönbséggel.

A második körben már gólt sem láthattak a nézők, mert az angol-holland és az ír-egyiptomi meccs is 0-0-ra végződött. Ekkor a nemzetközi sajtó arról írt, hogy a csoportban a totális holtverseny sem elképzelhetetlen.

Ez majdnem így is lett. A harmadik körben az ír-holland hozta is a szokásos döntetlent, a hibapont az Anglia-Egyiptom meccsen következett, mert az afrikai csapat képtelen volt válaszolni Wright góljára.

Azzal hogy Anglia 1-0-ra nyert egy csapásra csoportelső lett.

Hollandia és Írország között azonban totális holtverseny alakult ki - sorsolni kellett, mert a hollandok belefértek még a legjobb harmadik helyzettek közé. (A 24-es mezőnyben a hat darab négyes csoport első két helyezettje és a négy legjobb harmadik ment a nyolcaddöntőbe.)

A pénzfeldobással tehát azt kellett eldönteni, hogy melyik csapat lesz a második és melyik a harmadik.

A dolognak nem kis tétje volt, mert a harmadik csapat az 1986-os vb-döntős NSZK-val akadt össze - ez lett Hollandia, amelyet a későbbi világbajnok ki is vert a 16 között. (Ezen a meccsen köpte le Rijkaard Rudi Völlert.) A pénzfeldobás győztese, az ír válogatott a románokkal került össze, ezt a kört sikerrel vette, majd a negyeddöntőben az olaszok állították meg Írországot. Anglia viszont Belgium és Kamerun kiütésével a legjobb négyig menetelt, majd lett negyedik ezen a világbajnokságon.

A híres köpés az 1990-es világbajnokságról. A holland Rijkaard akcióban a német Völler ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Martina Hellmann

Az oroszországi vb-n az angol és a belga csapat most abszolút azonos mutatókkal áll a G-csoportban. Ha csütörtökön az egymás elleni meccsük döntetlen lesz, akkor vagy a Fair Play-táblázat, vagy a sorsolás dönt arról, melyik csapat lesz az első és melyik a második. Ez sem lenne mindegy, mert megírtuk, hogy a G2-es pozíció kicsivel könnyebb ágra kerül, mint a G1-es.