Vágólapra másolva!
Még le sem csengett a hétvégi Raheem Sterling-sztori, máris újabb rasszista botrányba keveredtek a Chelsea drukkerei: több vezető angol lap híre szerint a MOL Vidi elleni Európa-liga-mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokkal sértegette a városi rivális Tottenham Hotspur szurkolóit.

A Guardian és a BBC is terjedelmes cikkben számol be a csütörtök esti MOL Vidi FC–Chelsea Európa-liga-mérkőzésről, a tudósítások vezető híre viszont nem maguk a mérkőzésen történt események voltak, hanem az, hogy a Groupama Arénába jegyet váltó, mintegy 1300 angol szurkoló egy része antiszemita rigmusokkal sértegette a londoni rivális Tottenham Hotspur csapatát, illetve a klub szurkolóit.

„Az antiszemitizmus, illetve bármilyen gyűlöletkeltés faji vagy vallási hovatartozás miatt, sérti a klubunkat, valamint a szurkolóink többségét. A Chelsea-nél ennek a viselkedésnek nincs helye” – szögezte le a klub szóvivője, hozzátéve: "Akinek nincs annyi esze, hogy ezt az egyszerű üzenetet felfogja, és szégyent hoz a klubra antiszemita vagy rasszista megnyilvánulással, az klubunk részéről a létező legkeményebb fellépéssel kell, hogy számoljon.”

Pedig milyen szépen is lehet viselkedni:

A Press Association újságírója, Matt McGeehan szerint a skandálás különösen a mérkőzés első perceiben volt hallható, tisztán kivehető volt a sértő „yid” szó használata a Chelsea-drukkerek körében évekkel ezelőtt népszerű, most újra előkerült rigmusban.

„Érthető, hogy a klub teljes mértékben fel van háborodva a legutolsó embertől a legelsőig. Utóbbi éppen Roman Abramovics, aki köztudottan ugyancsak zsidó” – mondta az újságíró.

Az esetről megkérdezték a találkozó után Maurizio Sarrit, a Chelsea menedzserét is, de az olasz szakember azt mondta, hogy egyrészt nem hallotta, mit kiabálnak a drukkerek, másrészt pedig egyébként sem érti a szurkolói rigmusokat.

Az incidens különösen azért kellemetlen a kékek számára, mert az elmúlt hétvégén is beleszaladtak egy hasonló esetbe: akkor a Manchester City elleni rangadón nem bírt magával néhány drukker, akik rasszista sértegetéseket zúdítottak a City angol válogatott támadójára, Raheem Sterlingre. Az elkövetőket azonosították, a klub ideiglenesen kitiltotta őket a Stamford Bridge-ről, és rendőrségi eljárás indult ellenük.

A találkozóról szólva a BBC kiemeli, hogy a Chelsea kerete igen sovány a támadók terén, a csapatba nevezett fiatalok közül Callum Hodson-Odoi kifejezetten jól játszott, míg az öngólt vétő walesi válogatott Ampadunak nem volt szerencséje Budapesten. Loic Nego gólját a lapok egyöntetűen klasszis megoldásként tálalják, a BBC pedig azt is megjegyzi, hogy a 2012-13-as kiírásban a Rubin Kazany ellen 3-2-re elveszített negyeddöntő mellett ez volt a második alkalom, hogy egy csapat kétszer is be tudta venni a Chelsea kapuját az Európa-ligában.