Már a Született feleségek utódját keresik

Vágólapra másolva!
Még jóformán el sem kezdődött az új tévés idény, a nagyobb amerikai csatornák már a következőt tervezik, forgatókönyveket kérnek be, hogy 2011 tavaszán pilotot forgassanak belőlük. Két nagy tévétársaságnak nincs sikeres, kórházas sorozata, ezt próbálják jövőre orvosolni, de nincs igazi utódja sem a 24-nek, sem a Lost-nak. A szappanopera-jellegű szériák (mint a Született feleségek) is erősödhetnek, és várhatóan megjelenik pár többkamerás szitkom is.
Vágólapra másolva!

Öt éve, a Lost robbanását, nagy sikerét követően több csatorna is megpróbálta elkészíteni a saját Lost-ját, de a legtöbb próbálkozás pár rész alatt be is sült: az egyik minőségbéli problémák, a másik a túlzott hasonlóság miatt. Két-három éve a Szex és New York tévésorozat stílusában elkészített karakterdrámák, női sorozatok jöttek divatba (Rúzs és New York, Divatdiktátorok), sőt, még egy férfi-verzió is elkészült (Big Shots).

A válság idején több szituációs komédiával, családi sorozattal próbálkoztak a készítők, hogy a nézők legalább fél órára elfeledhessék munkahelyeiket. 2009-ben emellett érdekes módon a politikai témákat is érintő sorozattervekből készült viszonylag sok - más kérdés, hogy ezen projektek egyike sem jutott el a képernyőkre, némelyik már a forgatókönyv fázisában elhalt, mások pedig a pilótafilm leforgatását követően. 2009/10-re még egy másik trend is jellemző volt: a kórház-, illetve az orvosos sorozatoké.

Főleg az NBC akarta nagyon megtalálni a 15 év után véget érő kórházsorozat, a Vészhelyzet utódját, s ezért egyrészt berendelték az itthon is vetített Mercy angyalai című nővérkés sorozatot, valamint a szintén behozott, rohammentősökről szóló Traumá-t. A CBS is felfedezte a hirtelen támadt piaci rést, s ők Three Rivers címmel transzplantációkkal foglalkozó szériát mutattak be, majd pedig tavasszal a sebészekről és sürgősségi orvosokról szóló Miami Traumá-t. A négy sorozat sorsában egy valami volt közös: egyik sem élte meg a második szezonját, hisz 22, 18, 9 és 8 rész után lekerültek a műsorról. Érdekes párhuzam, hogy a nálunk bemutatott háromra is ugyanez a sors várt, hiszen a Tv2 a Traumá-t, a Viasat3 pedig a Miami traumá-t vette le pár epizódot követően, de a Mercy angyalai sem megy végig a Tv2-n. Ez ősszel átadta a helyét a Született feleségek-nek, de a csatorna ígérete szerint télen befejezik a nővérkés szériát.

Az új, most ősszel kezdődő tévés szezonban - bár előzetesen nem nagyon látszott a trend - a barátkozós, együtt járós, a karakterek között intimebb kapcsolatra építő szituációs komédiákból készült el a legtöbb. A Jóbarátok vagy az Így jártam anyátokkal vonalán elinduló sorozatok közül (Mixed Signals, Perfect Couples, Friends With Benefits) nyilvánvalóan nem lesz mind sikeres, így rengeteg minden múlik majd a marketingen, mely meggyőzheti a potenciális nézőket arról, hogy a sok hasonlóból egyáltalán melyiknek adjanak esélyt.

Már 2011-et nézik

Még jóformán el sem kezdődött a 2010/11-es tévés idény, de a nagyobb csatornák Amerikában már a következőt tervezik, s elkezdték berendelni azokat a forgatókönyveket, melyekből áprilisban esetlegesen pilotot forgatnának. És már most kezdenek bizonyos trendek kirajzolódni: sokak örömére például kevesebb nyomozós sorozat érdekli a csatornákat, a megszokott műfajok közül pedig továbbra is az orvosi dráma az egyik legkeresettebb, köszönhetően annak, hogy a CBS és az NBC továbbra sem rendelkezik sikeres, kórházas sorozattal. (A Fox a Doktor House-szal, míg az ABC a Grace kliniká-val és a Dr. Addison-nal arat sikereket, sőt, tavasszal Off The Map címmel újabb orvosokról szóló szériájuk indul el - a képen a szériában szereplő Rachelle Lefevre.)

Ugyancsak erős igény mutatkozik ismét az összetett történettel rendelkező sorozatokra, köszönhetően annak, hogy tavasszal befejeződött Amerikában a Lost, a Hősök és a 24 is. A Lost-ról előre lehetett tudni, hogy mikor ér véget, így az ABC csatorna 2009/10-ben el is indított két lehetséges utódjelöltet (V és Flashforward - A jövő emlékei), azonban nagy sikert egyik sem aratott, bár a V megkapta az esélyt egy második szezonra. A 24 befejezése azonban a legtöbbeket meglepetésként érte, s ezért fordulhatott elő, hogy a sorozatnak véget vető Fox sem készült örökössel, így idén mindössze az NBC csatorna készült hosszú, több részen átvonuló történettel rendelkező sorozattal, a The Event-tel, melyet egyes kritikusok már ki is kiáltottak a 24 utódjának, pedig egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy mi az az "esemény", amire a cím utal.

Ugyancsak az idei pilotszezon és a jövő évi tévés évad a szappanoperaszerű sorozatok felemelkedését hozhatja. A Született feleségek és a Testvérek (mindkettő ABC) ugyanis utolsó évadjai felé közelít, s ilyenkor természetes, hogy megindul az utódkeresés. Az NBC ezen már túl van, hiszen tavasszal indult el nálunk a Parenthood (a képen), mely volt akkora siker, hogy újabb szezont harcoljon ki magának. Ettől függetlenül az NBC idén is újabb, hasonló stílusú szériákat szeretne eljuttatni a nézőkhöz.

Forrás: [origo]

A CBS és a FOX csatorna ezzel szemben eltökélt módon keres olyan szériát, amely erős női főszereplővel bír. A női főszereplők (Glenn Close - A hatalom hálójában, Kyra Sedgwick - A főnök, Mary Louise Parker - Nancy ül a fűben vagy Spangli) inkább csak a kábeltévés sorozatokra voltak jellemzőek, de az ABC idei újonca, a Body of Proof is jelzi, hogy a csatornák részéről igény lenne a műfajra. Az említett nyomozós sorozat főszereplője a Született feleségek-ből kiszálló Dana Delany lesz, aki egy orvos szakértőt fog alakítani.

A szappanoperák felélesztése mellett az NBC egyébként egy másik, nálunk egy ideje tetszhalotti státuszban lévő műfajt kíván feltámasztani, mégpedig a hagyományos, multikamerás komédiáét. Bár az NBC-n több sikeres szitkom is fut (The Office, A stúdió), mindegyik úgynevezett egykamerás, ezért a csatorna szerezné visszahozni a klasszikusaira (Jóbarátok, Will és Grace) jellemző formátumot. Ezt nyáron a 100 Questions című barátos, párkapcsolatos szitkommal ugyan megpróbálták, de csúnya kudarcot vallottak vele.

Szekeres Viktor