Ruha nélkül a télben és a nyárban

Vágólapra másolva!
A fesztiválokban az a jó, hogy ha csak néhány nap erejéig is, megelevenítik az adott ország kultúráját és tradícióit, legyen szó zenés, táncos, maszkos vagy épp narancsdobálós karneválról. Februárban egymást érik a híres és látványos fesztiválok világszerte, ezekből válogattunk.  
Vágólapra másolva!

Riói karnevál (Brazília)

Forrás: AFP/Christophe Simon

A farsangi szezon alatt Rio de Janeiro néhány napra a világ központjává válik, hiszen a nagy múltú riói karneválnál nincs híresebb a világon. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon. Ezúttal február 8-11. között tart majd az őrületes karnevál a világ egyik legszebb városában, amelyet a karneválon kívül is érdemes alaposan felfedezni.

Narancsháború (Olaszország)

Forrás: AFP/Olivier Morin

Az észak-olaszországi Ivrea az idén is csatatérré változik néhány nap erejéig (február 9-12.), itt rendezik ugyanis az ivreai karnevál keretében a híres narancsháborút (Battaglia delle Arancie), amikor is kilenc csapat, összesen 3500 ember a Lonely Planet beszámolója szerint 400 tonnányi narancsot dobál egymásra, miközben az erőszaktól sem feltétlenül riadnak vissza. Bár a fesztivál eredete nem teljesen világos, a népszerű magyarázat szerint a helyiek egy 12. századi zsarnok gróf elleni lázadásra emlékeznek a fesztivállal. A földről dobáló és védőfelszerelést nem viselő csapatok jelképezik a népet, a lovas kocsikról hajigálók pedig a zsarnok hadseregét a narancsháborúban. Ivrea Torinótól vagy akár Milánótól is elérhető távolságra van.

Orurói karnevál (Bolívia)

Forrás: AFP/Aizar Raldes

A bolíviai ünnepség évente mintegy 400 ezer embert vonz, így nem csoda, hogy ez az ország legnagyobb fesztiválja. A középpontjában a La Diablada, vagyis az Ördögök tánca áll, ami nem más, mint az extravagáns kosztümökbe öltözött, démonikus táncosok parádéja. A rendezvény nagyságát jelzi, hogy összesen mintegy 20 ezer táncos és 10 ezer zenész vonul fel. Bár ma már keresztény ünnepnek számít, eredetileg a fesztivál egy törzsi rituálé volt, amelynek a gyökerei 2000 évvel ezelőttre vezethetőek vissza. Oruro egyébként a bolíviai folklór fővárosa, 3700 méterrel a tengerszint felett van, és a rendezvénynek köszönhetően, amely most február 9-10-én lesz, a turizmus jelentős bevételi forrássá vált a városban.

Holdújév (Kína)

Forrás: AFP/Philippe Lopez

A kínai újévet nemcsak Kínában, hanem szerte a világon megünneplik. Ahol van kínai városnegyed, ott biztosan tartanak újévi partit is, de tény, hogy Kínában a leglátványosabb az ünneplés. A készülődés már hetekkel a nagy nap előtt elkezdődik. A legfontosabb, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. Aztán piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, mivel a piros a bőség és gazdagság színe. És bár az újévet alapvetően családi körben ünneplik, nemcsak az otthonokban, hanem a templomokban, parkokban is ünnepi a hangulat, este pedig a nagyobb városok látványos tűzijátékoktól hangosak. A kígyó éve február 10-én veszi kezdetét.


Binche karnevál (Belgium)

Forrás: AFP/Olivier Papegnies

Belgium egyik legnagyobb és legbizarrabb fesztiválja a háromnapos Binche karnevál Mons közelében, amelyet a 40 napos böjt megkezdése előtt tartanak február 10-12. között. Az UNESCO a szellemi örökségek listáján is nyilvántartja az ünnepséget, amelynek gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza. Ilyenkor Binche lakói úgynevezett "Gilleknek" öltözve vonulnak végig az utcákon különös, zöld-szemű maszkot viselve. Az izgalom a tetőfokára hág, amint elkezdődik hivatalosan is a parádézás. Nézőként senki ne csodálkozzon, ha netán eltalálja egy-két narancs, mivel a fesztiválhoz ez is hozzátartozik. Az olaszországi narancsháborúval ellentétben viszont itt nem illik visszadobálni a gyümölcsöket, mivel megtiszteltetésnek számít, ha valaki kap egyet.

Tenerifei karnevál (Spanyolország)

Forrás: AFP/Desiree Martin

Tudta, hogy Tenerife ad otthont a világ egyik legnagyobb karneváljának? Bár a spanyol sziget igencsak kedvelt célpontja többek közt a magyar nyaralóknak is, kevesebben tudják, hogy februárban is érdemes elrepülni Tenerifére. A karnevál ugyanis szép lányokkal, pompás jelmezekkel, menetelő zenekarokkal és zenével vár minden parádézni vágyót a szigeten. A legnagyobb buli Tenerife fővárosában, Santa Cruz de Tenerifén szokott lenni. A sziget összes lakója összegyűlik ezen az ünnepségen, amely az idén február 6-17. között lesz. A résztvevők a legjobb zenekarok zenéjére táncolnak, és a parádé lehetőséget ad mindenkinek arra, hogy különböző maskarákba bújjon. Érdekesség, hogy a karnevál végét egy különleges esemény, a "szardíniák temetése" zárja, bár utána hétvégén még tartanak egy záróbulit is.

Meztelenfesztivál (Japán)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XMOK8ULXBE1JCIYI

A meztelenfesztiválok (Hadaka Matsuri) Japán-szerte igen népszerűek. Igaz, az elnevezés kicsit sántít, ugyanis a résztvevők ágyékkötőt azért viselnek. Több tucat városban rendezik meg különbözőképpen a fesztivált, a leghíresebbet február harmadik szombatján, Okajamában tartják (Saidai-ji Eyo), innen származik ugyanis ez a tradíció. Okajamában minden évben több mint 9 ezer férfi vesz részt ezen a furcsa fesztiválon, ahol meztelen férfiak küzdenek egymással a hidegben azért, hogy megszerezzék a szentnek tekintett pálcikákat (shingi), miközben jéghideg vízzel öntik le őket. A téli hidegben a résztvevőket többnyire erősen fűti az alkohol, és elég gyakoriak a verekedések. Férfiak számára nyitott a részvétel, de aki inkább szárazon és biztonságban maradna, az nézőként is részt vehet a fesztiválon.

Velencei karnevál (Olaszország)

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Még február 14-éig tart Velencében a karnevál, amelynek programjában jelmezversenyek, színházi előadások, koncertek, bálok követik egymást. A Szent Márk téren minden este szabadtéri diszkó várja a látogatókat, emellett az idén Velencében és a szárazföldi Mestrében is jégpályát állítottak fel. Az álarc vagy jelmez nélkül érkezőknek a Velence utcáin dolgozó sminkesek nyújtanak segítséget. A karnevál idejére több millió turistát várnak a világ minden tájáról, köztük sok magyarral, hiszen szerencsére Velence nincs nagyon messze, olyan hat és fél órányira van Budapesttől kocsival. Emellett rengeteg utazási iroda is szervez többnapos kirándulásokat is kifejezetten a karneválra, így még most sem késő megszervezni egy velencei utat. Képgalériánkat a velencei karneválról megtekintheti ide kattintva.