Március 15-től változik a csok

Out of focus backgrounds.Happy family concept. Two Parents Baby Girls Women Females Men Males Group Of People Parking Beauty In Nature Adoption Grass Dawn Cute Child Smiling Beauty Healthy Lifestyle Caucasian Ethnicity Togetherness Joy Happiness Love Conc
Out of focus backgrounds.Happy family concept.
Vágólapra másolva!
A csok egyszerűsítéséről szóló új rendelet 2018 március 15-én lép életben. Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti, de könnyebben vásárolhatnak a külföldiek és az adminisztráció is egyszerűbb lesz.
Vágólapra másolva!

Március közepétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a Családi Otthonteremtési Kedvezményének (csok) igénylése. A március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás olyan családoknak is lehetőséget ad, akik eddig nem igényelhették a támogatást és emellett számos más könnyítést is tartalmaz.

Az egyik legfontosabb változás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti.

Korábban, meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett csok-ot kérelmezni, ha a juttatást újépítésű lakás vásárlására, építésére használta fel az igénylő, de ez most megváltozik.

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője elmondta, hogy a használt ingatlan vásárlásánál már nem kizáró ok, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni csok felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Yuganov Konstantin

Hozzátette, hogy jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a lakás kiadása a hitel törlesztő részletét is. Elképzelhető, hogy így a vásárláshoz lakáshitelre is szükség van (akár önerő nélkül), de jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a bérlő a havi hiteltörlesztési költséget. Van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jól használható.

Ezen felül a külföldről hazatelepülő magyaroknak is könnyebb dolga lesz,

ugyanis eltörlik azt a rendelkezést, miszerint szükség van hat havi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha külföldön folyamatosan dolgozott és vállalja, hogy Magyarországon hat hónapon belül elhelyezkedik.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lacheev/Lacheev Roman

A március 15-én életbe lépő új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz. A hivatali sorban állás helyett számos feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről és arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek is elegendő lesz ezután teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni.

A szabályozás ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a csok igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el.

Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos változás lehet, hiszen korábban többen csúsztak ki emiatt a határidőkből a szakértő tapasztalatai szerint.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli a március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás szélesebb körben fogja megmozgatni az embereket és a hatására hosszútávon tovább növekedhet a csok felhasználása az ingatlanvásárlásoknál.