Eltűnhet a legfontosabb brit bankjegy

angol font bankók
A középkorú északír házaspár minden idők második legnagyobb brit lottónyereményével, 115 millió fonttal (41 milliárd forint) lett gazdagabb.
Vágólapra másolva!
Hamarosan hivatalos formában is a londoni kormány elé kerülhet a kérdés, miután a brit pénzügyminisztériumnál arról kezdtek beszélni, megfontolásra érdemesnek látják az 1 és 2 pennys érmék kivezetését. Valamint a legnagyobb, 50 fontos bankjegyét is.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, egyelőre még csak a tesztelik a briteket azzal kapcsolatban, hogyan fogadnák, ha kivezetnék a készpénzforgalom két legkisebb és a legnagyobb címletét. A brit vezetés az esetleges, ilyen irányú döntés okául a készpénzforgalom racionalizálását nevezte meg.

Egyre kevesebben használnak készpénzt

A briteknél egyre kisebb szerep jut a készpénznek. Míg 2006-ban az összes fizetésnek még 62 százalékát érmékkel és bankjegyekkel bonyolították, addig egy évtizeddel később már csak 40 százalékát. Az előrejelzések szerint, az arány 2026-ra 21 százalékra csökken.

Az 1 és 2 pennys érmék kivezetése azért lehetséges, mert a vonatkozó adatok szerint,

többségüket csupán egyetlen egy alkalommal használják fizetésre.

Elképzelhető, hogy a britek az 50 fontos bankjegy nélkül maradnak Forrás: 123RF

Ezt követően félreteszik azokat, és a nagyobb címleteket részesítik előnyben. Adódik a kérdés, miért kerülhet sor a címletlista másik végén álló 50 fontosra? A kormány szerint, ezzel a bankjeggyel az a baj, hogy

adóelkerülő magatartásra ösztönöz, és előszeretettel használják pénzmosásnál is.

A másik probléma, úgy látják, ezt a címletet sok állampolgár inkább otthon tartalékolja, ami technikailag is megnehezíti a hatékony készpénzforgalmi gazdálkodást.

Egyre kevésbé indokolt az 1 és 2 penny érméit készpénz-forgalomban tartani, amikor többségükkel csak egyszer fizetnek (illusztráció) Forrás: Pixabay

Még millióknak kelhet

Bár a különböző bankkártyás és elektronikus fizetési megoldások mind nagyobb arányban részesülnek a vásárlásokból,

egyelőre nincs szó arról, hogy az Egyesült Királyság készpénzmentes lenne.

Nagyjából 2,7 millió főre tehető azoknak a polgároknak a száma, akik csak készpénzhez férnek hozzá, és nem is áll rendelkezésükre más megoldás a vásárlásaikhoz.