A Tesco megcsinálta az időutazást, három évtizedes ugrást hajtott végre

tesco jack's
Tesco CEO Dave Lewis poses for a photograph outside a Jack's store during its press launch in Chatteris, near Cambridge, east of England, on September 19, 2018, during the lauch of the supermarket giant's latest discount venture, Jack's. British supermarket giant Tesco on Wednesday announced plans for discount food stores across the country, as it comes under increasing pressure from German-owned Aldi and Lidl. Tesco, which is Britain's biggest retailer, said the first two Jack's stores open Thursday followed by up to another 13 over the next six months. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Elstartolt a Teso új bolthálózata az Egyesült Királyságban. Ahogy az Origo nemrégiben megírta, a nyár végétől biztosra vehető volt, hogy nem pusztán ágazai pletykáról van szó, hanem arról, hogy a brit óriás valóban egy új lánccal akarja felvenni a harcot a Lidllel és az Aldival. Most megérkeztek az első tapasztalatok is az új kiskereskedelmi egységről.
Vágólapra másolva!

A bolthálózatot Jack's névre kereszelték, a Tesco alapítójának, Jack Cohen-nek a tiszteletére. Az új formátumú üzlet a két nagy német hátterű diszkontlánccal kíván versenyezni a vásárlókért, és úgy tűnik, ebben az egyik legfontosabb eszközük az ár lehet.

Ezt erősítik a Tesco ügyvezetőjének, Dave Lewis-nak a szavai is, aki a Jack's bolt megnyitója kapcsán azt mondta, a "legolcsóbbak akarnak lenni" Cambridgeshire-ben.

A Tesco ügyvezetője a Jack's bolt előtt a megnyitón Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Sőt, a Tesconál arra számítanak, hogy annyira jók az áraik, hogy az Aldinál alá kell hogy ígérjenek azonknak, és így árverseny alakulhat ki a cégek között - bár ez egyelőre csak a Jack's bolthoz legközelebbi, mintegy 2 perces autóútra lévő Aldi-üzlet kapcsán lehet érdekes.

Az új lánc további üzleteit a következő 6-12 hónapban tervezik megnyitni, várhatóan 15 boltot, számuk a későbbiekben tovább nőhet.

S valóban annyira olcsó a Jack's, hogy a vásárlók rövid idő alatt átpártolnak oda?

Több brit lap mellett, a The Guardian is alaposan utána járt a kérdésnek, érdekes eredményekkel.

Az új áruház épülete kívülről Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Például a margherita pizza feleannyiba kerül a Jack's-ben, mint a Tescoban.

Persze ez önmagában kevés. Egy "rendes" vásárlói kosárnál - a négy lánc, Jack's, Tesco, Lidl, Aldi azonos kiszerelésű termékeinél, a Tesconál a saját márkásokra fókuszálva - azt látni, hogy számos termék esetében valóban a leginkább pénztárcabarát bolt a Jack's, de korántsem az összesnél. Van számos mindennapos fogyasztási cikk, amiben a német láncok lenyomják a Tescot és "kisöccsét" is.

A Jack's választéka egyébként a töredéke lesz a nagy Tesco áruházakénak, bár nem is abban a ligában versenyzik. Míg egy Tescoban nagyjából 25-26 ezer féle termék található meg, addig a Jack's-nél 2600-ra korlátozzák a választékot.

A forgalmazott termékek döntő többsége - nagyjából 70 százaléka - saját márkás.

Ez az arány hasonló egyébként a Lidl és Aldi boltok árukészletének saját márkás arányához.

Dave Lewis kiemelte, hogy a "brit jellegű termékekre" fókuszálnak, és a beszállított áru javát angliai gyártóktól veszik.

Milyen a vásárlás az új boltban?

Az nyilvánvaló, hogy a működtetést kevesebb dolgozóval képzeli el a Tesco, mint az azonos nagyságú Tesco-boltokét. Ez azért is említésre méltó, mert a hálózat semmiféle online jelenléttel nem rendelkezik, a bolt vásárlói terében pedig lényegében a vonalkódleolvasó számít az egyetlen korszerű technológiai eszköznek.

A cég szerint ugyanakkor nem volt gond sem a munkavállalók belső áthelyezésénél, sem újak felvételével.

Többségben lesznek a saját márkás termékek, a cég azt állítja, 80 százalékukat brit gyártóktól vásárolja Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A nyitásra rengetegen gyűltek össze, a brit újságírók pedig sok vásárlót meg is szólaltattak közülük.

Az első benyomások vegyesek voltak.

Sokan elmondták, hogy kiváncsiságból ugyan benéztek, de egyelőre nem valószínű, hogy átpártolnának ide a közeli Aldiból, amit már megszoktak.

Sok vásárló eláruilta, valójában legfeljebb csak apróságokat akart venni, és elsősorban

a nyitás napján ingyen osztogatott bevásárlótáskák miatt ment be, és onnan rohant is tovább az Aldiba.

Az első tapasztalatok alapján - és ezt többen szóvá tették - a Jack's leginkább a német láncok korábbi, a mostaninál fapadosabb kiadásaira emlékeztet.

A vásárlók egy része azt mondta, kitart a közeli Aldi mellett Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A vásárlók szerint a Jack's leginkább az Aldira hasonlít a német láncok közül - ami nem meglepő, mert a koncepció kidolgozásában egy korábbi Aldi felsővezető is részt vett.

Többen úgy találták, a bolt számos termékének csomagolása egyszerűen idejétmúlt. Egyesek meg is jegyezték, olyan élmény volt a Jack's, mint 20-30 évvel korábbi vásárlásaik.

- mondta egy, az ötvenes éveiben járó nő.

A Tesco kétéves előkészítés után nyitotta meg üzletláncát, miközben az Aldi és a Lidl brit piacon való részesedése 13 százalékra nőtt (a Tescoé 25 százalék körül mozog). Az eredeti tervek szerint 60 Jack's üzlet nyílik a következő években a brit városokban. Európai nyitásról egyelőre nincs hír.