Szeptemberi nyár - hétvége Európában

2005.09.01. 0:21

Általában kellemes nyári időben lesz részük a hét végén a kontinensünkön útra kelőknek. Az Ibériai-félszigeten folytatódik a forróság, és vasárnapra az átmenetileg lehűlt Angliába is visszatér a hét közepén tapasztalt szokatlan kánikula. Csupán Görögország északi részén lesz az ott megszokottnál hűvösebb idő.

Pénteken egy hosszan elnyúló hidegfront halad Európa belseje felé. A front keskeny felhőzónája az Alpok északi részétől egészen Skandináviáig okoz esőket, záporokat. A hidegfront a Kárpát-medence előtt lelassul, majd várhatóan feloszlik. Szombat délutántól a kontinens nyugati vidékét egyre melegebb, igazi nyári légtömegek érik el.

A mediterrán tengerpartok közül a hét végén éppen a hazánkhoz közelebb eső területeken tapasztalhatunk némi változékonyságot. A Rijeka környéki horvát partokon valamint Isztriában a gomolyfelhőkből pénteken és szombaton záporok is kialakulhatnak, miközben 25-27 foknál tetőzik a hőmérséklet. Görögország északi részén, többek között Thesszaloniki közelében is átmeneti felfrissülés várható időnként gomolyfelhőkkel, 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel.

A Fekete-tenger nyugati partvidéke mérsékelten meleg, változékony hétvége előtt áll, strandoláshoz meglehetősen alacsony hőmérsékletekkel.

Az Ibériai félszigeten tovább tart az afrikai forróság. A hőmérséklet a déli részeken ismét eléri a 40 fokot, ami a természetes növénytakaró újbóli öngyulladásának veszélyét hordozza. A rendkívüli nyárnak még nincs vége a térségben.

A fenti tengerek vizeinek hőmérséklete alig csökkent, általában 24-26 fok között alakul.

Nyugat-Európában a pénteki hidegfront esőkkel, záporokkal, szélerősödéssel halad át. Ezt követően nyári napok jönnek. A brit főváros környékén vasárnap ismét 30 fokig emelkedhet a hőmérséklet, és ott a kánikula várhatóan a jövő hét elején is tart.

A hegyi túrák kedvelőinek a hét végén a Kárpátokat érdemes meglátogatni. Az egész hegységrendszeren sok lesz a napsütés. A mérsékelt melegben csupán néhol alakul ki rövidebb zápor, zivatar, melyet a tornyosuló gomolyfelhők jó előre jeleznek.

Az Alpok nyugati és északi lejtőin pénteken, az osztrák területeken szombaton várható ismétlődő eső, zápor, zivatar. A hegymászást érdemes vasárnapra halasztani.

ICI Interaktív Meteorológia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK