Sok múlhat a demokratikus összefogáson

2006.05.01. 9:06

Klímaváltozási sorozatunkban közzé teszünk olvasói véleményeket. Ezek tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztők véleményét, néhány hozzászólást szerkesztett változatban jelenítünk meg [...].Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények ismertetésére. Várjuk Olvasóink véleményét a klima@icicom.hu címre, vagy a Klímaváltozás topikra.

A legnagyobb probléma, hogy a profitorientált termelésfolyamat öngerjesztő, ami csak a környezet kárára érhető el. A világ egészében teret nyert a tőkés termelési forma, amelynek sajátossága a rendkívül erős verseny, a tőke koncentrációja,  a fogyasztásra ösztönzés, s lehetne tovább sorolni a negatív hozadékokat. Az USA, mint szuperhatalom, amely demokráciára hivatkozva semmilyen korlátozást nem akar elviselni, mert önmaga létét veszélyeztetné, nem képes önmaga árnyékának átlépésére.

Más hatalom sincs, amely megrendszabályozhatná. Marad az eredeti fegyver ellene, a demokrácia. [...]  Tehát erős kampányt kell folytatni az amerikai nép körében, megértetve, hogy a legalapvetőbb emberi jog a tiszta levegőhöz, a tiszta ivóvízhez, a tiszta élelemhez való jog, ugyanis az ember elsősorban biológiai lény. Ha ezek biztosítottak, utána jöhet minden, eddig alapvetőnek tartott jog. [...]

Az emberiségnek nincs más alternatívája, mint rendkívül kemény szabályokat hozni. Ilyen kellene, hogy legyen pl. hogy nem szabadna 1000 kg-nál nehezebb autót gyártani, az autók fogyasztását korlátozni kellene max. 6 l/100 km értékben. Így maradhat a verseny továbbra is, mert szó sincs a szocializmus visszasírásáról, de korlátok  nélküli kapitalizmus sem mehet. Lehet, hogy kényelmetlennek tűnik majd sok-sok szabály között élni, de még mindig jobb, mint levegő nélkül fuldokolni.

Hidvégi Mihály [origo] olvasó