Afrikai hőség Spanyolországban

2006.07.01. 10:27

Spanyolország egyes részein vasárnap és hétfőn fokozódik a kánikula. Többfelé éri el a hőmérséklet a negyven fokot. Bár ezek az átlagosnál magasabb értékek, Ibériában viszonylag gyakori a 40 fokos hőség.

Tartósan délies áramlás alakult ki a Pireneusi-félsziget felett. Az Afrikában felhalmozódott meleg levegő a Földközi-tenger nyugati, leszűkült vége felett gyorsan átkel, csak a legalsó néhányszáz métert tudja jelentősebben hűteni a tengerfelszín.

Spanyolországban a domborzat és a tengertől való távolság határozza meg a nyári hőség erősségét. Ezért a viszonylag alacsonyan fekvő, a partoktól több mint 20 km-re lévő helységekben tud leginkább felmelegedni a levegő. A mostani hőhullámban Hispánia keleti fele van kitüntetve, így a 40 fokos meleg nem az egyébként európai hőségrekordjáról (50 fok!) híres Sevillában alakul ki.

A negyven fok feletti hőmérsékletek természetesen nem átlagosak, de nem is ritkák errefelé. A part menti üdülővárosokban azonban a tenger hűtő hatása miatt 30 foknál nem emelkedik magasabbra a hőmérséklet.

Egészen keddig kitart a térségben a forróság, a hét közepétől átmeneti enyhülés várható.